
Bloedband: Je hoeft niet in hetzelfde team te zitten
Ze is begin dertig en ze ervaart de band met haar ouders regelmatig als een onmogelijke spagaat. Als ze kiest om er voor hen te zijn, dan heeft ze het gevoel dat ze opgeeft aan zichzelf. En wanneer ze voor zichzelf kiest… dan voelt ze zich tekortschieten richting haar ouders.
Gevoelens onderdrukken
We kunnen ons bezwaard voelen vanwege deze gevoelens, omdat iets in jou vindt dat je je ouders toch vooral dient te waarderen. Vaak nog aangewakkerd doordat ze ook zelf aangeven dat ze vinden dat ze gewaardeerd dienen te worden vanwege alles wat ze in het verleden voor je over gehad hebben. De spagaat zit hem in het feit dat er naast liefde en waardering, vaak ook verdriet en/of boosheid is. Deze gevoelens worden stelselmatig opzijgeschoven of onderdrukt, omdat dat niet passend zou zijn. Sterker nog: men voelt zich daar schuldig over en heeft het idee dat er een keuze gemaakt moet worden in de hoop zo snel mogelijk van dit ongemak af te zijn: óf je respecteert je ouders óf je neemt afstand en verbreekt misschien zelfs wel de verbinding….
Interne conflict
Dit interne conflict en het gevoel van óf linksaf, óf rechtsaf levert zoveel stress en spanning op dat het je op den duur letterlijk ziek kan maken. De realiteit is dat je dit interne conflict nooit gaat oplossen. En dat hoeft ook niet: beide gevoelens mogen er zijn. Het feit dat je een bloedband hebt, wil niet zeggen dat je altijd aan dezelfde kant van de lijn hoeft te staan. En al helemaal niet dat je persé in hetzelfde team moet zitten.
Je hoeft geen keuze te maken
Sta jezelf toe dat al jouw gevoelens waar mogen zijn. Er is liefde voor de ander, en er is ook verdriet. Er is respect, en er is ook boosheid. Ze hebben heel veel goed gedaan, en ze hebben je ook gekwetst. Je hóeft geen keuze te maken. Op het moment dat jij jezelf helemaal kan ontmoeten voor wie jij bent, dan kan je ook de ander ontmoeten voor wie hij of zij is. Dan ontstaat er opeens meer rust en meer vrijheid waar vanuit je een kloppende beslissing kan nemen én tegelijkertijd in verbinding kunt blijven. Met jezelf én met de ander. En dat gaat iets met je doen…