
Buigen voor je weerstand
“M’n kop kan me gek maken”, zegt Rob. “Zolang ik bezig ben of sport dan gaat het wel, maar zodra ik alleen ben en wanneer ik even niets te doen heb, dan gaat het maar door. In de avond of als ik in de nacht wakker wordt, dan krijg ik het niet meer rustig. Ademhalingsoefeningen, meditaties, niets lijkt dan meer te helpen…”
Weerstand
Rob sluit z’n ogen en herhaalt de volgende zin: “Er is een gevoel van denken…” Wanneer ik vraag of dat klopt, knikt hij instemmend. “Er is een gevoel van denken en als ik dat zeg, dan merk ik… dat er weerstand komt…” En ook deze weerstand is welkom. Ik ga er vanuit dat alles in ons het beste met ons voor heeft. Alles in jou heeft het beste met jou voor. Dat betekent echter niet, dat het ook het beste voor je hóeft te zijn. Wat zou de positieve intentie zijn van deze weerstand op jouw denken? Vraag ik. Rob geeft aan dat wanneer hij weerstand biedt op het denken dat het dan misschien wel verdwijnt en het weer rustiger wordt in zijn hoofd waardoor hij zich meer kan ontspannen.
Loslaten
Een logische strategie, maar in de praktijk pakt het anders uit. Is het daadwerkelijk zo dat het je meer rust en ontspanning oplevert? “Nee, integendeel, het houdt me wakker en ik wordt er enorm onrustig van!” Laat eerst de weerstand maar waar zijn door de volgende zin te herhalen: iets in mij heeft weerstand tegen het denken. En wat zie, merk of voel je dan? Hij lacht; “Dan wordt het kleiner! Ik voel niet alleen minder weerstand, maar het lijkt wel alsof ook mijn hoofd rustiger wordt…”
“Dus, als ik het gevecht tegen mijn denken loslaat dan komen er minder gedachten?” Loslaten is geen actief proces. Loslaten ontstaat vanzelf wanneer je gaat kijken waar je nog aan vast houdt en vervolgens in gaat zien dat datgene waar je aan vast houdt helemaal niet het gewenste resultaat oplevert waar je op gehoopt had. Dan is er geen noodzaak meer om er aan vast te houden en laat je vanzelf los. Ik zou het nog scherper willen stellen; gaat dit over loslaten van gedachten of misschien wel het uitnodigen van je gedachten?
Uitnodigen
Ons denken heeft namelijk ook iets moois. Wanneer ik door de duinen aan het hardlopen ben en mijn hoofd draait nog overuren van al mijn denken, dan is er ook iets in mij dat eerst nog tegenstribbelt en het heel graag rustig wil krijgen. Bovendien heb ik een sterk en krachtig hoofd, dus voor ik het weet kom ik meer gespannen terug dan dat ik weggegaan ben. Tegenwoordig begin ik te glimlachen wanneer mijn hoofd heel druk en hard bezig is. En nodig ik, soms hardop, mijn hoofd uit: oké, ik luister, kom maar op met al je gedachten, ik ben benieuwd naar wat je te vertellen hebt…. En dan wordt het vrijwel altijd stil.
Leiderschap
Door plaats te nemen in de zaal en de gedachten uit te nodigen om op het podium iets te vertellen, ben ik de gedachten niet meer. Ik kan er naar kijken en voelen wat het met me doet. Ik kan het voor waar aannemen, er een andere gedachte naast of tegenover zetten of ze van het toneel laten verdwijnen. Juist door de weerstand los te laten en de beslissing te nemen om mee te bewegen met dat wat er is pak je jouw leiderschap weer terug. En je kop snapt dat niet. Dat hoef je ook niet te veranderen, als je maar ziet dat het zo werkt. Dat zolang je weerstand blijft bieden, je een hoge prijs betaalt. Ongemerkt. Je denkt dat je heel goed en krachtig bezig bent, maar ondertussen verlies je en dat ga je voelen.
Buigen
Met datzelfde hoofd kan je ook de beslissing nemen om te buigen. Buigen voor je weerstand maakt dat je jezelf vrij maakt van datgene wat je irritant, ongemakkelijk, pijnlijk of angstig maakt. En die vrijheid kunnen we onbewust ook een te spannende plek vinden. Want zodra je beseft dat je vrij bent en het roer in handen hebt, dan zijn er opeens ook geen excuses meer. Dan ben jij zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt in jouw leven en voor de prijs die je betaalt voor de consequenties die daaruit voortvloeien. Dan is er niets meer om jouw pijn op af te schuiven. Dat kan zo spannend zijn dat we onbewust liever kiezen voor een hoofd vol gedachten…
Tenzij je bereid bent om te buigen voor je weerstand en ze met nieuwsgierigheid uitnodigt om hun verhaal vertellen. Zodat je via die weg contact kan maken met ware vrijheid, oprecht vertrouwen en leiderschap.
Vond je dit interessant? Lees dan het boek Van Klacht naar Kans.