De angst om niet goed genoeg te zijn

Je hebt geleerd om je aan te passen. En vooral om je te gedragen. Volgens aangeleerde gedachten, regels en patronen. ‘Als je maar goed je best doet en je komt je verantwoordelijkheden en verplichtingen na, dan zal je voldoen of word je goed genoeg bevonden.’

Combineer dat met het gedachtengoed dat je goed voor de ander moet zorgen en jezelf vooral niet op de allereerste plek dient te zetten en je hebt alle ingrediënten om ieder contact met jezelf heel geleidelijk aan te gaan verliezen.

Je draait een programma af, wat voor anderen misschien goed werkt, maar waarvan jij diep van binnen voelt dat het niet kloppend is. Toch ga je door. Je zal het vast mis hebben. Iedereen doet het immers op die manier, dus dat zal toch wel ergens goed voor zijn?

Keuzes uit angst

Je schuift je gevoelens aan de kant en je wordt geleidelijk een machine die vooral keuzes maakt uit angst om niet goed genoeg te zijn en om niet te verliezen. Je neemt de overtuigingen voor waar aan, alsof dat dé waarheid en dus de route naar geluk is. Het maakt dat je door blijft gaan in het stramien waar je in zit; in de hoop dat ooit, misschien, een keer, op een moment…

En de prijs die je betaalt is hoog: moeheid, uitputting, frustratie, angst, spanning, lichamelijke en/of geestelijke klachten. Kijk wat dat doet met je relaties, je geduld naar je partner, je kinderen. Het schuldgevoel….

Patroon

Als je niet verandert wordt het patroon alleen maar sterker. Noodzaak dus om daar verandering in aan te brengen. De lastigheden aan te kijken en daar vaste grond onder je voeten te krijgen, zodat je de voor jou kloppende keuzes kunt gaan maken. Niet vanuit angst, maar vanuit verlangen.

Soms komt er een scheur in dat pantser van patronen en de muur die je om je heen hebt gebouwd in de vorm van pijn of verdriet. Zo ongemakkelijk dat je er van weg wilt. In deze wereld vol van mogelijkheden en verleidingen is er genoeg voorhanden om dat ongemak niet te hoeven voelen.

Ongemerkt heb je plaatsgenomen in de wachtkamer van je eigen leven.

Als je jarenlang hebt afgestemd op een verkeerd programma, ingeven door anderen, door de maatschappij, dan kan het lastig zijn om weer te voelen wat JIJ wilt, wie JIJ bent en wat jouw missie is in dit leven.

Contact maken met jouw lijf

Waardevol dus om zicht te krijgen op jouw aangeleerde gedachten en overtuigingen en deze zo te gaan gebruiken dat ze weer vóór jou gaan werken in plaats van dat ze continu voor ruis op de lijn zorgen. En tegelijkertijd in contact te gaan komen met dat unieke instrument, jouw lijf, met al die ongemakkelijke gevoelens, zodat je het kan gaan gebruiken als een kompas.

In de online transformatiesessie op donderdag 27 januari (ook nog een week terug te kijken) breng je hoofd en lijf weer met elkaar in verbinding. Je leert blijven op de ongemakkelijke plek, zodat je in staat bent om die keuzes te gaan maken die goed en kloppend zijn voor jou. Ook wanneer dat lastig en spannend is.

Klik hier om deel te nemen aan de transformatiesessie.

You may also like