Dokter_Juriaan

Een illusie van veiligheid

Hoeveel procent controle heb je over wat er komen gaat?Het antwoord is 0%. Je hebt geen flauw idee over wat er over een minuut, een uur, een dag of jaar gaat plaatsvinden. Je hebt wel invloed. En niet een beetje, maar voor de volle 100%. Iedere gedachte of actie die jij doet heeft effect op wat er komen gaat. Maar je hebt geen controle.

Onzekerheid

En iedere keer dat jij in jouw hoofd controle gelijkstelt aan invloed, en er gebeurt iets in jouw leven dat anders gaat dan dat je gedacht had, dan denk je: “Hè? Hoe kan dat nou?! Ik had het toch onder controle?!” Nee, je hebt het nooit onder controle gehad en je gaat het ook nooit krijgen. Dus als jij op zoek bent naar controle, je wilt weten hoe het zal gaan en waar je uitkomt, realiseer je dan dat één grote illusie is. Een illusie van zekerheid en veiligheid. En waar komt die op uit? Op onzekerheid.

Realiteit

En de realiteit van niet-weten, waar komt die op uit? Ook op onzekerheid…De vraag is dus of je gaat voor theater, een leven in een illusie van veiligheid, of dat je wilt dealen met de realiteit van onzekerheid. Waar kies jij voor? Je kunt altijd nog beter omgaan met datgene wat er ís, ook al is dat pijnlijk en ongemakkelijk, dan dat je iedere dag loopt de strijden met gedachten en verhalen van hoe jij of anderen vinden hoe ‘t leven zou moeten zijn. Maar vervolgens iedere dag weer geconfronteerd wordt met een andere werkelijkheid.
Wie naar zekerheid streeft, zal altijd in angst blijven leven.

Wachtkamer van je eigen leven

Je hebt dus te dealen met de realiteit van onzekerheid. Laat je niks wijsmaken door verhalen en voorspellingen. Voordat je het weet verruil je jouw wens om te leven in voor de angst om dood te gaan. In de verwachting dat je ooit, misschien, een keer…Misschien wel, misschien niet. Ondertussen leef je in een illusie van zekerheid en heb je plaatsgenomen in de wachtkamer van je eigen leven.

Vertrouwen op onzekerheid

Waardevol dus om jezelf te leren begeleiden op die onzekere plek. Leren vertrouwen op onzekerheid in plaats van dat je jouw vertrouwen afhankelijk maakt van iets dat buiten jouw gelegen is. Vanuit daar kan je vervolgens kijken naar wat jij zelf kunt doen (of laten) wat daadwerkelijk goed en kloppend is voor jou.

You may also like