Een misleidend masker

“Hoe kan ik krachtiger worden? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de reacties van andere mensen niet meer zo bij me binnenkomen, dat ze me niet meer zo raken?”

Voelen en ervaren

Jawel! Wèl. Laat je alsjeblieft wel raken…
Juist door je te laten raken kan je voelen en ervaren wat wel of niet kloppend is voor jou.

Je zogenaamd krachtiger opstellen en de oordelen en meningen van anderen zoveel mogelijk buiten de deur houden, betekent in de praktijk meestal dat je een muur optrekt. Zeer efficiënt, want het houdt je overeind. Dat je jezelf daarmee tegelijkertijd gevangenzet, is een bijkomstigheid die we liever niet willen zien. De muur dient er meestal voor om je zorgvuldig opgebouwde identiteit zoveel mogelijk te beschermen.

Spannend en kwetsbaar

Daadwerkelijk laten zien wie je bent, wat je denkt, wat je het liefste doet en hoe het ten diepste voelt, is zó spannend en kwetsbaar, dat we liever de grootste tijd een masker ophouden. Een masker waarmee je uiteindelijk vooral jezelf misleidt. Met andere woorden; je doet jezelf voor als iets wat je eigenlijk niet bent. Hoe denk je dat dat gaat voelen?

Jouw lijf en jouw lichaam

Je hebt een kostbaar instrument bij je: jouw lijf, jouw lichaam. Door je open te stellen, bereid te zijn je te laten raken en nieuwsgierig te zijn naar wat er in jou gebeurt, kan je exact voelen en ervaren wat wel of niet kloppend is voor jou. Daarvoor is het wel een voorwaarde dat je in contact staat met je lichaam.

Maar al te vaak proberen we de pijn te vermijden en de situatie te controleren door de intensiteit van onze gevoelens niet te willen voelen. We worden krampachtig, trekken ons terug of gaan in de aanval. Daarmee sluit je de toegang tot je je werkelijke behoeften en voor datgene wat via jou tot expressie wil komen.

Laten raken en wachten

De kunst is om je te laten raken en dan te wachten. Ook wanneer je je alleen, niet begrepen of onrechtvaardig behandeld voelt. Te zien en te ervaren wat er in je lichaam zich afspeelt, daar nieuwsgierig naar te zijn, zonder er nog langer voor op de vlucht te hoeven slaan. Zodat je van daaruit al dan niet, een voor jou kloppende beweging kan maken.

You may also like