Je eigen weerstand onderdrukt je immuunsysteem

Wat is het tegengestelde van liefde? Het eerste dat wellicht in je opkomt is “haat” of “boosheid”.
Maar wat dacht je van “weerstand”? Weerstand tegen wat er is. Dat je eigenlijk iets anders zou willen. Datzelfde geldt voor zelfliefde; weerstand tegen wat er is in jou. Het onderdrukken van je angst, boosheid, verdriet, frustratie… Het onderdrukken van deze emoties kan uiteindelijk leiden tot onderdrukking van je immuunsysteem.

Onbewust scheiden velen van ons het hoofd van het lijf. Zo kwam er laatst een mevrouw op mijn spreekuur van begin zestig. Op de vraag wat ze dan precies in haar lijf voelde antwoordde ze: “Ik ben eigenlijk nooit zo bezig met wat ik voel”… Alsof het lijf louter een voertuig is dat moet doen wat de bestuurder, het hoofd, ervan vraagt. En als het voertuig hapert, dan moet het gefixed worden. Liefst zo snel mogelijk.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Hoofd en lijf zijn niet van elkaar te scheiden. We kunnen het apart beschrijven: de hersenen, maag en darmen, hart en bloedvaten, hormoonsysteem, immuunsysteem, emotionele systeem… Maar het is allemaal met elkaar verbonden. Het hoofd communiceert met de darmen via het zenuwstelsel, hormonen en bloedcellen communiceren met elkaar via chemische processen. Zo hebben emoties ook hun effect op het lijf. Op het moment dat je gaat starten met je droombaan, dan zal je met veel energie en enthousiasme naar je werk gaan. Maar wanneer je geen plezier meer hebt in je werk dan heb je minder energie.

Hoe werkt ons emotionele systeem? Wanneer we iemand aardig vinden, dan zullen we die persoon omarmen. We zullen hem of haar toelaten. Datzelfde geldt voor bepaalde situaties. We zullen de plekken en omstandigheden opzoeken waar we ons fijn voelen. Wie ons niet respecteert en waar we ons niet fijn voelen, zullen we geneigd zijn te vermijden. Daar komen we liever niet mee in aanraking. Kortom: wat goed is of goed voelt laten we binnen. Wat slecht voor ons is sluiten we buiten.
En hoe werkt ons immuunsysteem? …. Het immuunsysteem doet exact hetzelfde! Wat goed is zal het binnenlaten, wat slecht is zal het buiten de deur houden (virussen, bacteriën…).

Stresshormonen

Wanneer leidt dit dan tot ziekte? Wat gebeurt er als je blijft onderdrukken wat werkelijk goed voor je is? Als je dagelijks dat blijft doen wat eigenlijk niet goed voelt? Wanneer er steeds iets anders is dan je zou willen dan levert dat spanning op. Een korte periode van spanning kan het lichaam aan. Stresshormonen worden geactiveerd als adrenaline en cortisol. Je ademhaling gaat sneller, je hartslag gaat omhoog, je spierspanning neemt toe. Klaar om te vluchten of te vechten. Maar wanneer dit langere tijd aanhoudt dan gaat het tegen je werken: hoge bloeddruk, hartkloppingen, spierklachten, verminderde werking van je immuunsysteem. Dan heeft niet alleen een virus eerder kans om toe te slaan, maar kunnen ook klachten optreden ten gevolge van bijvoorbeeld schildklieraandoeningen, reuma, maag- darmproblemen en suikerziekte.

Kiezen vanuit verlangen

Voor de duidelijkheid: niemand heeft hier schuld. Je bent niet “schuldig” aan je eigen ziekte. Het betreft hier een onbewust proces dat veelal haar oorsprong vindt in de angst om de verbinding te verliezen. De verbinding met die personen en omstandigheden waar we ons afhankelijk van voelen en vaak afhankelijk van hebben gemaakt. Wanneer ons verlangen dan aangeeft dat we eigenlijk iets anders willen dan kan het zijn dat we deze gevoelens gaan onderdrukken uit angst om te verliezen. Dat leidt onherroepelijk tot weerstand. Daarmee ondermijnt jouw eigen weerstand je immuunsysteem.

Ook hier ligt de oplossing in het weer leren kiezen vanuit je verlangen in plaats vanuit angst. En jezelf te leren begeleiden in de lastigheden die je daarbij tegenkomt.

You may also like