Liefde

Heelheid door je eigen-waarde te omringen

Ieder van ons is waardevol. En ieder van ons kan vanuit zijn of haar eigen waarde, deze waarde toevoegen aan de wereld om ons heen. Het toevoegen van deze waarde aan de wereld krijgt de meeste vrijheid wanneer we helemaal ons zelf mogen zijn. Er niets in de weg staat. We geen muren om onszelf hebben heen gebouwd om te kunnen overleven. Om maar te kunnen voldoen aan de maatstaven, de meningen en oordelen van anderen. Wanneer we dáádwerkelijk datgene wat in ons gewild wil worden tot expressie willen laten komen, hebben we eerst contact te maken met onze eigen-waarde.

Je eigen successen

Wanneer ik in een training vraag aan mensen om hun successen te benoemen en welke eigenschappen ze daar voor hebben ingezet, dan is het iedere keer weer indrukwekkend om te zien hoe moeilijk dat voor de meesten is. Vaak zijn we geneigd onze positieve eigenschappen en successen af te doen als dat het toch vooral “normaal” zou zijn. Maar iedere keer dat je het afdoet als “gewoon of normaal”, dan wijs je dat deel, die bijzonderheid in jou af. Hetzelfde geldt voor ongemakkelijke gevoelens. Wanneer je dat deel in jou dat angstig, verdrietig, boos of onzeker is steeds weer terzijde schuift. Het niet wil voelen en blijft onderdrukken omdat het te onaangenaam is, dan wijs je opnieuw een deel van jezelf af. En gebeurt er precies datgene wat er mogelijk eerder in jouw leven ook gebeurde: het moment waarin je niet ontmoet werd en niet de support en de bescherming kreeg van je ouders, opvoeders, leraren, vrienden of vriendinnen.

Heelheid zoeken in een ander

Om de leegte toch in te vullen, gaan we het zoeken buiten ons. Je voelt je als het ware als een ‘halve cirkel’. Echter, we willen heelheid ervaren. We willen ons geen halve cirkel voelen. Zo kan het zijn dat je als halve cirkel iemand anders ontmoet die zich ook een halve cirkel voelt. Als je deze bij elkaar voegt ontstaat een hele cirkel en ervaren we heelheid. Er zijn talloze liedjes en verhalen over geschreven: jij maakt mij compleet… Een heelheid die echter afhankelijk is van de aanwezigheid van de ander. En diep van binnen weten we dat. En voelen we altijd de onzekerheid of die heelheid wel blijvend is. We lopen het risico dat de ander daar weggaat en we in leegte achterblijven. Het gebroken hart, voelt dan ook daadwerkelijk als gebroken.

Je eigen cirkel van heelheid

Hoe zou het zijn wanneer je werkt aan jouw eigen cirkel? Aan de relatie met jezelf? Aan de relatie met jouw eigen waardigheid. Met jouw eigen-waarde. Zodat je een hele cirkel wordt, of aan het worden bent. En je in dat proces een ander ontmoet die datzelfde proces doorloopt. Dan krijg je twee cirkels die elkaar gedeeltelijk overlappen. Die elkaar ontmoeten in het midden, elkaar versterken en verrijken. Maar die ook los van elkaar bestaan en dan nog steeds hun heelheid kunnen ervaren. Dan nog kan het verdrietig en pijnlijk zijn wanneer ieder zijn eigen weg gaat. Maar de grond wordt dan niet onder je voeten weggeslagen. Je bent niet meer afhankelijk van de ander. Fijn als de ander je daar ziet en ontmoet. Jou support en warmte en liefde kan geven. Maar het hoeft niet zo te gaan. Want je weet diep van binnen dat je heel genoeg bent om je eigen waardigheid te behouden.

Contact maken met je positieve én negatieve eigenschappen

Daartoe zal je dus bereid moeten zijn om contact te maken met al jouw mooie en positieve eigenschappen. Deze te gaan leren zien, te benoemen, te ervaren en te omarmen. Als bijzonder, kostbaar en waardevol. Maar daarnaast ook met jouw schaduwkant; met de meer ongemakkelijke gevoelens. Deze aan te kijken, daar te blijven en je daar eventueel te laten begeleiden. Zodat je kan ervaren dat je daar niet van weg hoeft te gaan en jezelf in kan leren dragen. Zo voltooi je jouw cirkel en ben je omringd door jouw eigen-waarde.

You may also like