Het ritme van een vrouw is nu eenmaal anders

Het ritme van een vrouw is nu eenmaal anders. Het is niet beter, niet slechter, hooguit anders.
Een vrouw maakt per maand emotionele schommelingen door,die wij als man misschien in ons hele leven nog niet doormaken. We leven in een maatschappij die gebaseerd is op een mannelijk ritme en de vrouw betaalt (als ze geen grenzen stelt) een hoge prijs.

Spanningen

Milou heeft last van somberheid, een gejaagd gevoel, verminderde energie en een lijf dat ‘niet mee wil werken’ rondom haar menstruatie. Het maakt dat ze zich niet kan concentreren, haar werk niet kan doen en zich voelt falen in haar moederschap. Het geeft spanningen thuis en in haar werk. Ze voelt de druk om te moeten presteren. Het levert zoveel spanningen op dat het enige geluksgevoel dat moment is op de bank met chips, ijs of chocolade.

Menstruatie

Rondom de menstruatie schreeuwt het lijf om rust en stilte. Het liefst wil je je terugtrekken op een comfortabele, rustige plek zonder al te veel gedoe aan je hoofd. Maar vanuit je opvoeding, je opleiding en de maatschappij heb je iets anders geleerd. Daar wordt van je gevraagd om vooral te voldoen; je verantwoordelijkheden te pakken en je verplichtingen na te komen.

Gaspedaal los laten

Je lijf werkt perfect: je kop wil door, maar je lijf vraagt om rust. Hoe ga jij je grenzen aangeven? Hoe ga je voelen dat je goed genoeg bent en dat je het waard bent om even een paar dagen het gaspedaal los te laten en je terug te mogen trekken? Hoe ga je jezelf dragen in het feit dat niemand je begrijpt en dat je stopt met het om toestemming vragen aan de buitenwereld of je alsjeblieft goed voor jezelf mag zorgen? Simpelweg omdat dat het meest bijdraagt aan de relatie tussen jou en jezelf? Waarom? Omdat je het waard bent.

You may also like