Het waardevolle oordeel van de ander

Het oordeel van de ander is áltijd waardevol. Ook wanneer dat niet zo voelt. Sterker nog; zelfs als het oordeel van de ander lijnrecht tegenover jouw gedachten en gevoelens staat, is het van enorme waarde. Mits je afgestemd bent op jouw lichaam. Jouw lijf vertelt je exact wat wel en niet kloppend is voor jou zolang je bereid bent om ernaar te luisteren.

 

Wanneer je met een, voor jou, belangrijke vraag zit als een keuze in je werk of in je privéleven; een verhuizing, het opbreken van een relatie, het starten van een nieuwe studie of juist het stopzetten daarvan, dan is het zeer waardevol om ook de mening van anderen te vragen. Los van wat de mening van die ander ook hóeft te zijn.

Bord bedorven voedsel

Stel, je overweegt van baan te veranderen, maar er zijn heel veel mitsen en maren op de weg. Immers, op zich heb je het best naar je zin, het verdient goed, je hoeft niet heel ver te reizen en je hebt alle vrijheid. Maar toch… En je vraagt advies in bij je vriend of vriendin en die zegt: “Man, je bent gek! Weet je wel hoeveel mensen jóuw baan zouden willen? Je hebt alle vrijheid, je hebt een pracht van een salaris… Wie zegt dat je dat elders weer gaat vinden?! Wees toch tevreden met wat je nu hebt.” En inderdaad, met je kop kan je zien en begrijpen dat hij of zij gelijk heeft. Maar je lijf gaat in de weerstand, je onderbuik verkrampt en het voelt alsof je een bord bedorven voedsel voorgeschoteld krijgt; dit was niet het antwoord waar je op gehoopt had… Als je goed afgestemd bent op je lijf en je neemt deze gevoelens met nieuwsgierigheid waar, dan weet je diep van binnen dat “blijven” niet de juiste afslag is.

Signalen

Kom je daarentegen bij de volgende en die antwoord enthousiast: “Wow, wat dapper dat je dit overweegt! Wat zou je willen? Heb je al overwogen om eerst een paar weken vrij te nemen zodat je dit kunt onderzoeken? Het leven is veel te kort om zo lang bij één en dezelfde werkgever te blijven. Super waardevol om te kijken wat je nog verder zou willen en kunnen in jouw leven…!” En je voelt diep van binnen een enthousiasme, je motor gaat draaien, je krijgt energie en vlinders in je buik. Tegelijkertijd is er ook een deel dat het spannend vindt en zich afvraagt of je dit nou wel zou moeten doen… Wanneer je de signalen serieus neemt, dan zou dit wel eens een kloppende afslag kunnen zijn.

Je lijf als richtingaanwijzer

En natuurlijk, het verhaal had ik ook precies andersom kunnen vertellen. Waar het om gaat, is dat elk oordeel, van wie dan ook, de moeite waard is om aan te horen. Het gaat niet over “goed” of “fout”. Het gaat niet over de beste keuze of het juiste advies. Het gaat erom wat goed en kloppend is voor jou en wat daadwerkelijk bijdraagt aan de relatie tussen jou en jezelf. En je lijf kan je hier feilloos de weg in wijzen. De richtingaanwijzer die jou exact vertelt welke kant je op mag gaan. Mits je daar goed op bent afgestemd, en mits je bereid bent om alles waar te nemen wat zich daar wil laten zien: niet alleen de fijne, lichte, positieve en blije gevoelens, maar juist ook de wat minder aangename gevoelens. Ook, of vooral deze, zijn super waardevol omdat ze exact aangeven welke route je niet hebt te belopen.

Hoofd en lijf

Maar je kop zit er ook niet voor niets op. Kijk of je de plek van nieuwsgierigheid in kan nemen naar wat je hoofd je te vertellen heeft, zonder dit klakkeloos voor waar aan te nemen. Blijf nieuwsgierig en hoofd en lijf op elkaar afstemmen zodat je tot een gedeelde beslissing kunt komen in wat goed en kloppend is voor jou.

 

You may also like