Niets is waar en alles is waardevol

Niets van wat wij denken is waar. Ja, het is waar in de zin van dat het bestaat, maar dat wil niet zeggen dat het ook dé waarheid is. Er zijn meerdere waarheden. Je kan nu eenmaal vanuit verschillende perspectieven naar een gebeurtenis kijken. Jouw waarheid hoeft niet dezelfde te zijn als die van een ander. Het belangrijkste bewijs daarvoor is dat het dagelijks plaatsvindt: met de beste intentie zeg of doe je iets en het kan totaal anders ontvangen worden door de ander. Andersom exact zo; jij voelt je respectloos behandeld en niet begrepen, terwijl dat uit het gezichtspunt van de ander totaal niet de bedoeling is. Er is dus niets “waar” aan jouw gedachten. Het is jouw en ieders interpretatie van de werkelijkheid. Maar ondertussen nemen we het maar al te vaak klakkeloos aan alsof het dé waarheid is. En daar betaal je een hoge prijs voor.

Datzelfde geldt namelijk ook voor jouw gevoelens. Er is niets “waar” aan jouw gevoelens. Natuurlijk, ze zijn er. Je voelt ze. Daar is niets aan gelogen. Maar in hoeverre kloppen ze met de realiteit? Ook hier kan jij je gekwetst of boos voelen om wat een ander heeft gezegd. Maar was het de intentie van de ander om jou boos te maken of te kwetsen?

Hoe waar zijn jouw gedachten?

Jouw gedachten hebben direct invloed op jouw gevoelens; denk je anders, voel je je anders. En wanneer je dan ook nog eens beseft dat jouw denken voor het overgrote deel beïnvloed wordt door dat wat je geleerd hebt van je omgeving: je ouders, je leraren, familie, vrienden, collega’s en maatschappij… Hoe waar zijn die gedachten dan voor jóu? Hoe kloppend zijn jouw gevoelens? Vraag je je wel eens af hoe waar het eigenlijk is wat je denkt? Hoe waar is het eigenlijk wat die ander zegt of verkondigt?

Lijstjes

Jouw welbevinden hangt dus niet zozeer af van de gebeurtenissen en ervaringen ín het moment. Jouw welbevinden hangt vooral af van de lijstjes waarlangs je deze realiteit legt. Jouw lijstjes van hoe jij aangeleerd hebt gekregen hoe de wereld er uit zóu moeten zien. De wijze waarop jij vindt hoe het leven zou moeten zijn en daarmee zeg je eigenlijk: ik weet beter hoe het leven in elkaar zit, dan het leven zelf… In plaats van dat je het leven via jou tot expressie kan laten komen. En daar betaal je wederom een hoge prijs voor. Want iedere keer dat het leven een andere wending neemt dan dat het volgens jou zou moeten behoren te gaan, levert dat onrust, stress en spanning op.

Klakkeloos voor waar aannemen

Tegelijkertijd heeft jouw denken ook iets moois. Enorm waardevol wat daar aan kennis en inzichten naar voren kan komen. Super waardevol om ernaar te kijken en te luisteren. Tótdat je het klakkeloos voor waar aan gaat nemen. Dan begeef je je op een hellend vlak, waar jij geen leiding meer hebt over jouw gedachten en gevoelens, maar jouw gedachten en gevoelens leiding krijgen over jou.

Onderzoeken

De kunst is dus om zowel je gedachten áls je gevoelens, zowel het hoofd áls het hart, uit te nodigen ‘hun verhaal’ te doen. Het niet klakkeloos voor waar aan te nemen, maar ze beiden als het ware op tafel neer te leggen en jezelf de tijd te geven om daarnaar te kijken en te onderzoeken. Het stelt je in staat om tot een gedeelde beslissing van hoofd én hart te komen. Waarin niets de waarheid, en alles waardevol kan zijn. Zodat je van daaruit jezelf de vraag kan stellen: als ik nou oprecht vriendelijk voor mijzelf zou zijn, wat zou dan goed en kloppend zijn voor mij? En dan die ene stap te zetten, die je iets dichter bij je verlangen brengt.

You may also like