Nieuwe burn-out golf: spiritualiteit als bittere pil

Ze haalt nog één keer diep adem en stapt dan het kantoor binnen. Ze heeft jaren lang met plezier bij dit bedrijf gewerkt. Iedere ochtend keek ze de dag stralend tegemoet. Maar nu… Soms wordt ze zwetend wakker en bij het openen van haar ogen kijkt ze tegen een enorme berg aan. Haar ademhaling voelt alsof ze al halverwege is, maar de realiteit is dat ze de eerste stap nog moet zetten. Bij de eerste vragen van collega’s wordt de denkbeeldige band om haar keel verder aangetrokken. Ze wil heel hard schreeuwen. Ga weg! Laat me met rust! Maar er komt geen geluid uit. Iets in haar zegt; “Kom op, rustig blijven. Je kan dit. Let op je ademhaling… Dit gevoel zal weer verdwijnen. Hou vol, het komt goed”. En inderdaad, het gevoel verdwijnt… Maar zal in de daarop volgende maanden steeds vaker terugkeren. Totdat haar uiteindelijk alle adem ontnomen is en het vuur in haar voor langere tijd gedoofd wordt.

EVEN NIETS…

Steeds meer mensen komen op mijn spreekuur met de mededeling dat het teveel is. Dat het niet meer gaat. Vrijwel allemaal verlangen ze naar rust. Even niets. Steeds meer mensen ook, die al heel veel gedaan hebben op het gebied van laten we het “bewustwording” noemen. Die al kortere of langere tijd yoga doen. Diverse cursussen en workshops hebben gevolgd op het gebied van zelfontwikkeling. Een mindfulness training hebben gedaan of regelmatig mediteren.

NIEUWE BURN-OUT GOLF

Er lijkt een nieuwe burn-out golf te ontstaan.Voortkomend uit de stroming van bewustwording en “positive mindset”. Opgezweept door de gedachte dat wanneer je je “mind” maar goed genoeg weet te sturen, dat je je dan goed zal voelen. Wees dankbaar, benoem en visualiseer je verlangen, mediteer, doe dat iedere dag… Dan zal je succes boeken. Met andere woorden; op die momenten dat je je niet goed voelt, dan is dat eigenlijk je eigen schuld. Wanneer je nog niet succesvol bent, dan heb je dat aan jezelf te danken. Dan heb je nog niet goed genoeg je best gedaan. Dus ga je nog meer mediteren, nog meer boeken lezen. En ja, dat werkt. Meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness zijn allemaal zeer nuttige instrumenten om met stress om te leren gaan. Om met gevoelens van angst en onzekerheid in contact te komen. Tenzij dit door iemand (on-)bewust gebruikt wordt om deze gevoelens te pareren: de batterij wordt opgeladen en je bent klaar om je pad weer te vervolgen.

NIEUWE ANTI-DEPRESSIVA PIL

En daarmee kunnen deze vormen van bewustwording dé nieuwe anti-depressiva pillen worden. In de veronderstelling dat je goed bezig bent, nemen we hier naar mijn idee een verkeerde afslag. En wordt “bewustzijn” gebruikt als manier om de stress aan te kunnen. Terwijl je lijf eigenlijk vraagt om hier andere keuzes te maken. Dat er daadwerkelijk iets in je leven zou mogen veranderen. Waarom maken we hier dan geen andere keuzes? Een mogelijke verklaring is dat we niet geleerd hebben om met het verlies van een keuze om te gaan. Dat we niet hebben geleerd om onszelf te leren dragen in ongemakkelijke gevoelens. Gevoelens als verdriet, angst, boosheid, twijfels en onzekerheid. En dat ons hoofd daar zo snel mogelijk vandaan wil. We kiezen daarom vaak uit angst om te verliezen. Verlies van je werk, de plek waar je woont, de auto die je rijdt, de maatschappelijke status die je hebt verworven, je partner, vrienden… Vaak resulteert dat in steeds meer gaan doen. In plaats van dat we ons afvragen wat we werkelijk willen en gaan kiezen vanuit een verlangen. Wanneer je daadwerkelijk keuzes gaat maken vanuit wat je écht wilt, dan kan dat een spannend en ingewikkeld proces zijn. Een proces wat het hoofd het liefste wil vermijden omdat het vaak bedreigend en pijnlijk is. Dus houdt het hoofd ons rustig met allerlei bewustwordingsactiviteiten zodat we ons zogenaamd goed kunnen voelen en de pijn kunnen omzeilen. Niet beseffende dat het ons op een plek houdt die eigenlijk niet goed voor ons is.

ONGEMAKKELIJKE GEVOELENS

Hoe zou het zijn wanneer je jezelf leert begeleiden in deze ongemakkelijke gevoelens? Dat ook angst, verdriet en onzekerheid helemaal welkom zijn. Dat je ook dan nog steeds een diep vertrouwen voelt. Dat je leert om jezelf daar support te geven zonder per se afhankelijk te zijn van de wereld om je heen. Dat anderen je steun mogen geven, maar dat ze het niet hóeven te doen. Dat je een groot verlangen hebt, maar dat het niet gerealiseerd hóeft te worden. Dat je niet per se iets hoeft te dóen. Dat je óók dan nog steeds vaste grond onder je voeten voelt en dat het plafond niet naar beneden komt? Zou je dan eerder keuzes vanuit je verlangen gaan maken of later?

Naar mijn idee is het misschien wel waardevoller om niet alleen aandacht te besteden aan positief denken en manieren om je goed voelen. Maar juist ook aandacht te leren geven aan de gevoelens van twijfels, onzekerheid, pijn en verdriet. Zonder in de dóe-modus te gaan. Zij zijn uiteindelijk dé toegangspoort tot rust, vrijheid en geluk. Je lijf roept om een verandering. De vraag is of je bereid bent om stil te staan en écht te luisteren.

You may also like