Ongeduld de ziekte? Langzaamheid het recept

Voor die momenten dat je jachtig en gehaast bent. In de hoop daarmee tijd te winnen.
Voor die momenten dat je ongeduldig bent. In het verlangen de eerste te willen zijn of zo snel mogelijk iets wilt bereiken.
Bang om iets te missen of onopgemerkt te blijven en op te gaan in de massa….

Het resultaat is dat je in de jacht naar dit succes te snel uitspraken of acties doet waardoor je schade oploopt of anderen je niet bij kunnen houden en je alleen achterblijft.

Vluchtig en kortstondig

Het behaalde succes is vaak vluchtig en kortstondig. En het zijn juist die korte momenten van euforie waardoor we blijven doen wat we doen. En dat werkt ook; er is niets mis met snelheid. Zelfs niet met ongeduld. Tot je het nodig gaat hebben om je persé goed te voelen.

Controle over jou

Dan krijgt de behoefte aan snelheid controle over jou, in plaats van dat jij nog leiderschap hebt over het tempo… De prijs die je betaalt is dat je steeds minder tijd neemt en geconfronteerd wordt met pijn in je lijf en frustratie in je kop.

Ongeduld

Ongeduld is ook een vorm van “arrogantie”. Eigenlijk zeg je: “Ik ben klaar op deze plek, ik weet alles al…” Ben je bereid om tijd en ruimte te creëren voor iets nieuws? Te verdiepen en daarin een nieuwe ervaring, een nieuw inzicht op te doen. Langzaamheid stelt je in staat om beter te voelen, meer te zien en te horen en zo meer passende beslissingen te nemen.

Vluchten door ongemak

Geduld geeft je de handvatten om met verleidingen om te gaan en je beter te concentreren. Het draagt bij aan meer verbinding, een betere en meer ontspannen nachtrust en meer rust in je kop en in je lijf. In die rust en ruimte ontstaan echter ook gevoelens van onrust om niets te missen of niet gezien te worden. Waardevol om daarmee om te leren gaan zodat je in staat bent om daar te blijven en er niet steeds weer in een reflex vandaan te willen vluchten, omdat het zo ongemakkelijk is.

Noodzaak dus om te leren omgaan met het ongemak van langzaamheid, voordat je jezelf maar continu voorbij blijft rennen…

You may also like