
Welke prijs wil ik eigenlijk betalen?
We zijn maar al te vaak op zoek naar de beste oplossing. Het beste resultaat.
Voor je het weet belast je de stap die jij gaat maken met de verplichting om persé succesvol te moeten zijn.
Soms is het waardevoller om het 180 graden om te draaien. Zeker bij beslissingen die grote consequenties kunnen hebben. En is het niet de vraag wat nou de beste keuze is, maar is het waardevoller om jezelf af te vragen: “Welke prijs wil ik eigenlijk betalen?” Want je betaalt altijd een prijs. Welke keuze je ook maakt.
Beslissing nemen
Grofweg zijn er twee plekken waar vanuit je een beslissing kunt nemen. De ene is vanuit de wens om van een bepaalde lastigheid af te willen komen. Vaak gebaseerd op angst en vanuit de gedachte dat het op die andere plek beter zal zijn dan de plek waar je nu staat. Maar je hebt geen flauw idee. Ten eerste ben je daar nog helemaal niet, dus je weet helemaal niet hoe het daar zal zijn. Ten tweede kan je daar nog helemaal niets.
Nieuwsgierigheid
De andere plek waar vanuit je in beweging kunt komen is vanuit nieuwsgierigheid. Die stap wordt genomen vanuit een verlangen, de wens om een nieuwe ervaring op te doen. Los van het resultaat. Zelfs wanneer de uitkomst anders is dan je gehoopt had, ook dan weet je dat je op die plek hele waardevolle inzichten op kunt doen, kunt leren, groeien en ontwikkelen.
In verbinding blijven
De vraag is dus: “Welke prijs wil ik eigenlijk betalen?” Blijf ik beslissingen nemen in de hoop dat het me ergens gaat brengen en maak ik zo mijn leven afhankelijk van externe factoren en van de resultaten van mijn keuzes? En is de prijs die ik betaal dat ik steeds meer handel vanuit angst en verder verwijderd raak van mijzelf? Of ga ik voor nieuwsgierigheid en blijf ik in verbinding met mijn eigen vertrouwen en is de prijs die ik betaal dat ik heb te dealen met onzekerheid en een groot niet- weten? Welke prijs wil ik eigenlijk betalen?