Stop met zoeken en start met kijken

“Ik ben zoekende”, begint Marije, 32 jaar, moeder van twee kinderen en inmiddels een paar jaar werkende bij hetzelfde bedrijf. Alles gaat eigenlijk goed, maar ze merkt dat ze geen voldoening meer haalt uit haar werk.

Zoekende

“Ik ben zoekende naar wat ik kan doen en wat ik leuk vind en waar ik weer energie van krijg”.
En hoe ziet dat er dan uit? Vraag ik. Hoe ziet datgene eruit wat jij leuk vindt en waar je energie uithaalt…?
Dan blijft het stil, ze heeft eigenlijk geen idee, dat is immers waarom ze zoekende is. Hoe kan je ooit iets vinden als je niet weet hoe het eruitziet? Dat wordt lastig zoeken.
Vanuit de onrust en het ongemak, gaan we maar al te vaak rennen en nemen iedere keer een andere afslag. In de hoop dat we daar het geluk en misschien wel de pot met goud gaan vinden. Stop met zoeken en start met kijken. Stop met zoeken naar wat er volgens jou zou moeten zijn, en start met kijken naar wat er is.

Wie ben ik?

Welke waarden vind jij belangrijk in jouw leven? Wat wil jij in jouw leven creëren en ervaren? En wat maakt eigenlijk dat je dat nog niet gerealiseerd hebt? Wanneer je dat heel helder hebt, dan zal de vorm als vanzelf ontstaan. Daarvoor heb je de blik eerst naar binnen toe te keren: wie ben ik? Ben ik wie ik wil zijn of ben ik stiekem geworden wat de buitenwereld van mij verwachtte? Wat is er eigenlijk waar aan mijn gedachten, gevoelens en overtuigingen? Wat vind ik spannend en welke onzichtbare strategieën pas ik toe om mezelf steeds weer te misleiden?

Jezelf op de eerste plek

De antwoorden ga je niet vinden door te gaan zoeken, maar juist door te kijken wat er wél is. Je hebt af te stemmen op wie jij bent, in contact te komen met alles wat er zich afspeelt in jóu. Daar nieuwsgierig te leren zijn buiten je eigen gedachten, gevoelens en (aangeleerde) redelijkheid om. En dus jezelf op de allereerste plek te zetten. Zodat je van daaruit jouw kostbaarheid tot expressie kan laten komen.

You may also like