Buiten je comfortzone: coachingsweek Paragliden

-verslag deelnemer Dirk-

Daar sta je dan, boven op een berg in Zuid Spanje. Je gaat iets doen wat alles wat je in je leven hebt gedaan gaat overtreffen. De combinatie van angst en nieuwsgierigheid brengen je in een orkaan van gedachten. Waarom doe ik dit? Is dit nou echt nodig om een stap te maken?

Burn-out
Nadat ik bijna 3 jaar klem zat in een zware burn-out las ik een artikel over Juriaan. Zijn denk- en handelswijze spraken mij enorm aan. Een herkenbaarheid maakte mij nieuwsgierig naar meer, waarna ik een lezing bezocht. Eindelijk. Na vele liefdevolle sessies met diverse (zelfbenoemde) specialisten kreeg ik het gevoel dat er ook een andere weg naar herstel was. Niet om de pijn heen, maar er dwars door heen. Niet weglopen voor je gedachten, maar deze benutten. Wat wil je lijf je vertellen? Ben ik wel eerlijk tegen mijzelf?

We gingen een coachingstraject aan waarbij ik tools aangereikt kreeg om antwoorden te geven op vragen die ik mijzelf nooit durfde te stellen. Ik was als ondernemer zo ver afgeweken van mijn natuur en mijn normen en waarden, waardoor ik de verbinding met mijn eigen lichaam, geest en uiteindelijk mijn hele leven was kwijt geraakt. Je komt daar niet achter wanneer iemand je dat vertelt. Daar kom je alleen maar achter wanneer iemand je de juiste vragen stelt, je eerlijk naar jezelf bent en je de antwoorden geeft die je moet geven. Het zorgde voor zoveel nieuwe inzichten die er weer voor zorgden dat ik als controlefreak de controle los liet om weer invloed en verantwoordelijkheid te pakken. Toen Juriaan mij uitdaagde om nog een stap verder te gaan in dit proces en mee te gaan paragliden twijfelde ik geen moment. Dit lag zo ver buiten mijn comfortzone, dit ging zo ver over de grenzen van mijn angsten dat ik zeker wist dat het me zou helpen. Ik moest dit doen. Het was de kers op de taart van mijn ontdekkingsreis naar herstel.

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!”
Na eerst oefenen op een kleine helling om het scherm op te krijgen werd mij gevraagd wat ik wilde. Een tandemsprong om te wennen of direct in mijn eentje de lucht in waarbij ik vanaf de berg en de landingsplaats middels portofoon begeleid zou worden. Pippi Langkous zei ooit: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan! Ik koos dus voor het laatste en vertrouwde op de expertise van Remco en zijn team. Tja, dan sta je ineens boven op een berg, klaar om te gaan. Alle checks doorlopen, een beetje mediteren om de spanning onder controle te krijgen, alle stappen doorlopen om het scherm op te zetten, wachtend tot de wind optimaal is. 10x diep ademhalen en dan zijn daar de verlossende woorden van Remco, Ja kom maar. Je weet dat je niet hoeft, je kan en mag gewoon veilig op de grond blijven, maar uiteindelijk overwint de nieuwsgierigheid het van de angst. Volledige overgave in het moment, je begint te lopen, het scherm komt omhoog, je rent en rent en ineens voel je geen grond meer onder je. Je vliegt. Een vreugde kreet die door de hele vallei galmt, een beetje onwennig gevoel, vreemd maar o zo fijn. En dan hoor je door de porto ‘Zo, ga eerst maar eens even genieten’. Je kijkt om je heen, onder je zie je kleine autootjes rijden en in de verte zie je oneindigheid , je voelt de wind suizen en bent een met de natuur in volledige vrijheid.

Fly like an eagle
Het voelt vreemd, onwennig, spannend, maar de trotsheid neemt het over. Tranen van geluk. De spanning vloeit weg en tijdens het oefenen van bochtjes krijg je het gevoel te pakken. Dat machtige scherm boven je doet wat je wilt en brengt je na een kleine 10 minuten weer boven de landingsplek. Via de porto krijg ik de instructies die mij veilig aan de grond brengen en ineens heb ik weer grond onder mijn voeten. De ontlading is enorm. Ik schreeuw het uit. Wat was dit gaaf!

Elke volgende vlucht die week was anders, tussen de bergen uitkijkend op Granada, landen op het strand. Het was een zeer intensieve week met daarnaast ook 1 op 1 coaching, heerlijk gezond eten en de telefoon een week uit. Een lach en een traan in een week waar je veel over jezelf te weten komt. Terugkijkend in de geschiedenis en een blik op de toekomst.

Het is een absolute aanrader voor iedereen die alle puzzelstukjes van zichzelf op de juiste plek wil krijgen. Wanneer je moeite hebt met de controle loslaten en angsten wilt overwinnen. Het was voor mij enorm grensverleggend en heeft een plek in het geheugen opgeleverd waaraan ik altijd kan terugdenken als ik het even lastig heb. Ik heb het ooit gedaan, dus weet nu zeker dat ik het kan… Het was mijn allermooiste ervaring ooit.

Dirk z’n eerste vlucht:

Fotoverslag deelnemer Dirk (Malaga 2018)