Angst als poort naar vertrouwen

Iedereen kent angst. Iedereen weet hoe het is om iets spannend te vinden en gevoelens van angst te ervaren. En… het gaat nooit weg. Als je al de hoop had dat je ooit een leven zou kunnen leven zonder angst, dan kan je daar nu mee stoppen. Angst hoort bij het leven en dus kan je er maar beter mee leren omgaan wanneer het langs komt, zodat je niet in allerlei reflexen hoeft te schieten om het te omzeilen of het weg te willen drukken.

Doen waar je angst voor hebt

Dat geeft dan ook de tegenstrijdigheid: de enige manier om de angst minder te laten worden, is door het aan te kijken. Door te gaan doen waar je angst voor hebt. Dan zal je tot de conclusie komen dat de aanloop naar datgene wat je spannend vindt, een vele malen verlammender uitwerking op je heeft dan de actie in het moment zelf. En uiteindelijk word je beloond met een cadeautje.

Zelfvertrouwen

Want hoe voel je je wanneer je daadwerkelijk iets gedaan of gerealiseerd hebt, waar je voor die tijd enorm tegenop zag omdat je het spannend vond? Je krijgt er meer energie van, het brengt je op een plek van trots, kracht, voldoening en… van meer zelfvertrouwen. Doe dus iedere dag iets wat je spannend vindt.

Stel die ene vraag, geef dat ene compliment of vertel iemand wat je voelde. Geef feedback, ga de confrontatie aan of stel je kwetsbaar op. Start met dat ene project, doe dat ene telefoontje of maak die stap richting het realiseren van jouw verlangen. Het maakt niet uit, maar doe iedere dag íets wat je spannend vindt.

Wat denk je dat er gaat gebeuren met jouw gevoel van zelfvertrouwen wanneer je dit een week lang doet? En stel dat je het een maand lang zou doen, wat zou het resultaat daarvan zijn? Zal je dan eerder of later jouw verlangen realiseren?

Voel de angst, en besluit om het tóch te doen…

Leestip: feel the fear and do it anyway – susan jeffers

 

 

 

You may also like