Wanneer je angst voelt, wil iets in jou daar het liefst zo snel mogelijk van weg
Logisch ook, want het voelt bedreigend en ongemakkelijk. De hartkloppingen, het nare gevoel in je buik, het transpireren, de hoge ademhaling. Je wilt het liefste iets anders voelen, maar het is er. Natuurlijk kun je pogingen doen om de angst, zoals bijvoorbeeld vliegangst, met allerlei feiten of argumenten via het ratio om te denken: het is het veiligste vervoersmiddel, het is toch altijd goed gegaan, het zal ook nu wel goed komen….
Contact maken met de angst
Een andere route is dat je contact maakt met de angst in plaats van dat je het probeert weg te beredeneren. Of het nou vliegangst is, angst voor ziekte of angst om het fout te doen. Je hebt contact te maken met de hartkloppingen, de hoge ademhaling en al die andere gevoelens. Hoe ongemakkelijk dat ook is. Dat je de beslissing neemt, ervoor kiest om er mee te zijn. Zonder dat het persé moet veranderen.
Het hoeft niet weg, het hoeft niet groter, het hoeft niet kleiner. Maar dat je het ontmoet precies zoals het zich op dat moment aan jou laat zien. Je hoeft dan niet persé in actie te komen. Je hoeft het niet om te denken of in allerlei reflexen te schieten om je beter of veiliger te voelen. Het stelt je in staat om op die plek te blijven. Zodat het vroeg of laat zal gaan ontspannen.
“Je krijgt geen rust en ontspanning door er naarstig naar op zoek te gaan. Als je al op die plek uit zou willen komen, dan heb je eerst contact te maken met datgene wat er wél is. Óók als dat ongemakkelijk is. Laat het alsjeblieft spannend zijn. Waarom? Omdat het zo is.”
Zelfbegeleidingsopdracht
Als je wilt kun je zelf aan de slag met de volgende zelfbegeleidingsopdracht naar aanleiding van het mini-theatercollege.
De zin “Er is een gevoel van…, en als ik dat zeg dan merk ik…” is net zo eenvoudig als krachtig tegelijk. Het stelt je in staat om helemaal in het moment aanwezig te zijn. Te werken en te zijn met wat er is. Oók als dat ongemakkelijk is. En het stelt je in staat om afstand te nemen. Waarnemer te worden, zonder daar iets te hoeven doen. En dan zal blijken dat dat wat zo eenvoudig lijkt te zijn, maar al te vaak helemaal niet zo simpel is. De kunst is om te blijven en het te blijven oefenen. Het is de eerste stap naar de waardevolle verbinding tussen hoofd en lijf.
“Er is een gevoel van…”
PDF met zelfbegeleidingsopdracht
Vond je dit interessant en wil je hier verder met mij mee aan de slag? Boek een 1-op-1 SpreekUUR. Ontvang een complete blauwdruk voor hoofd, lijf én ziel, inclusief Medisch Advies, Persoonlijke Doorbraak en Human Design.
Over Juriaan Galavazi (47)
Dokter Juriaan
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als arts en coach bij Dokter Juriaan begeleid ik mensen om zich op beide vlakken weer echt fit te voelen. Middels diverse coachingsprogramma’s laat ik mensen ervaren dat ze zelf een enorme invloed op hun welbevinden hebben.
Als ik één ding de afgelopen vijftien jaar heb mogen ervaren in mijn werk als huisarts is het wel dat stress en een hoofd vol gedachten uiteindelijk ziekmakend kunnen zijn en zorgen voor klachten zoals chronische vermoeidheid, somberheid, slaapproblemen, blessures, hartkloppingen of buikklachten. Daar waar je met je kop geen nee meer kunt zeggen, gaat je lichaam het voor je doen. Ik zie Dokter Juriaan als mijn missie om mensen te begeleiden om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Met zorg en aandacht.