Juriaan Galavazi sluit je ogen

Sluit je ogen en leer zien wat nog niet zichtbaar was

Door je ogen te openen ben je met je aandacht voor een deel bij de ander en bij je omgeving. Daarin verliezen velen van ons het contact met hun lijf. Door vooral rekening te houden met wat je bij de ander waarneemt, hoe die zich voelt, wat die denkt, vindt of doet.

 De koers van een ander

Voor je het weet vaar je de koers van een ander. Als je het contact met je eigen lijf verliest en eventuele ongemakken onderdrukt, terzijde schuift of zo snel mogelijk probeert weg te nemen, hoe kan je dan ooit weten welke weg jij mag bewandelen? Door te veel af te stemmen op de ander navigeer je op de gevoelens en emoties van die ander en kom je op plekken terecht waar je misschien helemaal niet wilt zijn. Een moment verder ga je je ook nog verantwoordelijk voelen voor die gevoelens van de ander en voor je het weet speel je een hele slechte bijrol in de film van iemand anders.

Daarmee zeg ik niet dat je geen oog moet hebben voor de ander of dat je jezelf volledig af mag sluiten en zo ongestoord je eigen blinde ambities na moet jagen. Het ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid om naar je eigen aandeelhouderschap te kijken en je eigen onvolkomenheden te onderzoeken en bij te sturen.

Voelen en ervaren

Kan je je ogen openen voor de buitenwereld en tegelijkertijd blijven voelen en ervaren wat dat met jou doet? En durf je dat dan waar te laten zijn? Dat als het goed en kloppend voelt, je daar volmondig “ja” op durft te zeggen en daarop durft te vertrouwen, ook wanneer de ander het daar niet mee eens is. En dat wanneer je lijf protesteert, je op z’n minst stil gaat staan en jezelf de mogelijkheid geeft om je leven even tegen het licht te houden om te checken of je nog op koers bent. En je in staat bent om een andere onbekende afslag te nemen, ook als niemand in je omgeving jou kan volgen.

Sluit je ogen

Voorkom dat je blind wordt door te focussen op hoe anderen zich gedragen. Sluit wat vaker je ogen zodat je af kan stemmen op dat kostbare instrument, jouw lichaam, dat jou exact vertelt welke richting je op mag gaan. En je kan gaan zien wat al die tijd al aanwezig, maar voor jou misschien nog niet zichtbaar was.

You may also like