verblind door angst

Verblind door focus

We hebben als mens de unieke mogelijkheid om ons ergens op te richten. Iets heel helder en scherp te krijgen, zodat we in staat zijn naar onze doelen te bewegen en soms ook letterlijk te scoren.

Focussen

Deze vaardigheid om te focussen heeft als groot voordeel dat je niet rekening hoeft te houden met alles en iedereen om je heen. De wereld is zo complex, er gebeurt daar zoveel, als je werkelijk alles zou waarnemen zou je stapelgek worden en je doel bij herhaling missen. De prijs die je betaalt voor je vermogen om te focussen is dat je vaak ‘blind’ wordt voor al het andere om je heen. Je zal moeten kiezen en daar waar je kiest verlies je altijd iets.

verblind

Dit probleem draagt echter ook meteen de oplossing met zich mee: wanneer er zoveel is wat je niet hebt waargenomen, dan is er dus ook nog een scala aan andere mogelijkheden wanneer je bereid bent om je blik ergens anders op te richten. Zou het zo kunnen zijn dat datgene waarvan jij denkt dat dat het beste voor je is en waar jij je focus op hebt gericht, je blind maakt voor iets wat nog beter is? Zóu het kunnen? Ben je bereid om je eigen vooringenomen, aangeleerde en vaak beperkte overtuigen heel even terzijde te schuiven zodat je wat licht kunt laten schijnen op dat wat al die tijd wel aanwezig, maar voor jouw oog nog niet zichtbaar was?

Nieuwsgierig

Dat vraagt meer moeite en inspanning dan te blijven doen wat je altijd deed. Zelfs meer moeite dan de pijn die je iedere dag weer ervaart door stug vast te houden aan je eigen bekende en o zo vertrouwde verhalen. Zodra jij je realiseert dat je huidige gedrag helemaal niet bijdraagt aan de relatie tussen jou en jezelf, en je nieuwsgierig wordt naar iets dat beter is dan zal je brein je gaan voorzien van nieuwe informatie.

Het is aan jou om anders te leren kijken en er dan ook voor te kiezen om het vanuit een andere plek te benaderen. Niet alleen in je oordeelvermogen naar anderen toe, maar ook in de wijze waarop je jezelf beoordeelt. Welke gedachte, welke actie, draagt uiteindelijk bij aan de relatie tussen jou en jezelf? Je hebt altijd een keuze en jij bent degene die kiest. Jij kiest waar je je op wilt richten.

You may also like