
Vrijheid en de bereidheid om iets te verliezen
Je bewegingsvrijheid wordt beperkt. Veel van de acties die je normaal gesproken kan of mag doen worden nu bepaald door maatregelen die van buitenaf worden opgelegd. Straks, ergens in een nabije of verderop gelegen toekomst, worden de maatregelen versoepeld en krijg je geleidelijk je vrijheid weer terug…. Of juist niet?
Wat is nu vrijheid? Is dat de huidige situatie, waarin je opeens kan ervaren hoe het is om niet aan al die (door jezelf) opgelegde afspraken, verplichtingen en verantwoordelijkheden te hoeven voldoen? Of is dat het moment dat straks alle deuren weer van het slot af gaan; krijg je dan je vrijheid weer terug of stap je juist je keurslijf weer in? Laat je voor jou beslissen of neem je zelf de beslissing en realiseer je je dat het spannend kan zijn om uit je keurslijf te stappen, omdat je geen flauw idee hebt wat voor consequenties dát gaat hebben? Zo spannend dat iets in jou daar zo snel mogelijk vandaan wil. En daarmee sluit je de poort naar verandering. Waardevol dus om te leren blijven op die spannende plek en er contact mee te maken.
De hond en de ezel
Er is een oud verhaal over de hond en de ezel. Daarin vertelt de hond aan de ezel over hoe goed hij het wel niet heeft. De hoeveelheid luxe, de ruimte, de lekkernijen, de liefde en de warmte die hij dagelijks ontvangt. Hij vertelt er zo enthousiast over dat de ezel op het punt staat om de hond te volgen. Totdat zijn oog valt op de halsband die de hond draagt. Wanneer hij daarnaar vraagt en doorkrijgt waar die eigenlijk voor dient, weet de ezel niet hoe hard hij weg moet rennen.
Daar waar je kiest, verlies je altijd iets. De ezel wordt later gedood door de wolven. Beiden betalen dus een prijs. De hond kiest voor luxe en bezittingen en de prijs die hij betaalt, is dat ie letterlijk een ketting om zijn nek heeft. De ezel is werkelijk vrij, de prijs die hij betaalt voor zijn vrijheid, is het rísico dat hij opgegeten wordt…
Kiezen vanuit angst of verlangen
Welke prijs wil jij betalen? Met andere woorden: ben je bereid… (het gaat om de bereidheid, je hoeft het nog niet eens te doen, maar ben je “bereid”…) om je huidige “zekerheden” los te laten, wanneer dat de prijs is die je moet betalen, om helemaal in verbinding met jezelf en dus vrij te zijn?
Er is geen goed of fout. Wanneer je antwoord op deze vraag “Nee” is, wat heel goed te begrijpen is, dan is er dus iets in jouw leven dat je nog vast en gevangen houdt. Door vast te willen houden aan je huis, je werk, je bankrekening, je partner, beperk je je vrijheid. Je zet jezelf vast in een illusie van stabiliteit en veiligheid. Dat betekent niet dat een huis, een mooie baan, geld en een partner niet waardevol zouden zijn. Natuurlijk kunnen die een enorme toegevoegde waarde geven aan jouw kwaliteit van leven. Tótdat je ze nodig gaat hebben om je goed of zelfs gelukkig te voelen. Dan wordt de verbinding met deze factoren belangrijker dan de verbinding met jezelf. Dan ga je keuzes maken uit angst om iets te verliezen, in plaats van dat je kiest vanuit een verlangen. Vanuit wat echt goed en kloppend is voor jou. De bereidheid om iets te “verliezen” maakt je vrij.
Welke prijs ben jij bereid te betalen?
Dus stel jezelf maar de vraag voor welke afslag jij wilt kiezen. Wat is jouw verlangen? En welke prijs wil je daarvoor betalen? Dat het niet gaat over goed of fout, maar over wat daadwerkelijk goed en kloppend is voor jou. Het is waardevol om daar nog even op de kruising te blijven staan, hoe spannend en lastig dat ook is, voordat je vanuit een reflex toch maar weer kiest voor de verleiding van “zekerheid”.
Het hoofd
Streeft naar zekerheden
En ontneemt jou daarmee
De weg naar ongekende mogelijkhedenDe angst om te verliezen
Van wensen en bezit
Terwijl waar je dan werkelijk aan opgeeft
Niet van buiten, maar van binnen zit
Zelfbegeleiding
Er zijn drie vragen die je aan jezelf kunt stellen om je op koers kunnen houden:
- De keuze die ik nu maak, is dat een keuze uit angst om iets te verliezen? Of is het een keuze vanuit verlangen?
- Welke prijs wil ik betalen?
- Wanneer ik oprecht vriendelijk voor mezelf zou zijn, wat zou ik dan nú doen (of laten)?
Het stelt je in staat om heel dicht langs jouw eigen lijntje te kunnen blijven lopen.