Boosheid is er voor jou

Boosheid is in essentie niet gericht tégen de ander. Ook niet tegen jezelf. Het is er vóór jou.
Wanneer word je boos? Vooral wanneer er iets niet gaat zoals je graag zou willen. Wanneer je een verlangen hebt en je krijgt niet de kans om het te realiseren dan leidt dat tot frustratie en boosheid.

Sensaties

Boosheid wordt vooral in verband gebracht met duister, geweld en oorlog. Van jongs af aan is dit het beeld waarmee je opgevoed wordt. In de sprookjes staat lichtheid voor het goede en wordt de kwade heks vooral gesymboliseerd door duister en geweld. Echter, het is een concept, niet dé waarheid. De nacht en het duister staan immers ook metafoor voor rust en herstel. Boosheid is in essentie niets anders dan blijdschap. Alleen het hoofd heeft er een bepaalde sticker op geplakt, waarbij we het één als fijn, plezierig, positief en licht ervaren en het ander als lastig, ingewikkeld, negatief en niet oké. Maar vlak voordat je die sticker erop plakt zijn het sensaties die je exact kunnen vertellen welke kant je op mag gaan.

Boos en gefrustreerd

Sterker nog; het één kan niet zonder het ander. Je weet alleen hoe het is om heel blij te zijn, als je ook weet hoe het is om verdrietig te zijn. Je weet alleen hoe het is om heel veel vertrouwen te hebben, als je ook weet hoe het is om heel erg onzeker te zijn. Je weet dus ook hoe het is om een gevoel van voldoening te hebben, als je ook weet hoe het is om boos of gefrustreerd te zijn. En maar al te vaak willen we alleen de lichte, vrolijke en blije delen in ons leven en willen we zo snel mogelijk weg van de verdrietige, lastige en duistere kant. En dus ook zo snel mogelijk weg van gevoelens als boosheid. En zo heb je het ook aangeleerd gekregen: wanneer jij vroeger boos was, en misschien doe je het nu zelf vanuit jouw ouderschap, werd je gesust door je vader of je moeder: stil maar, hier heb je wat lekkers en kom maar weer terug wanneer je wat rustiger bent. In plaats van: Wow, ik zie dat je boos bent, wat is het eigenlijk wat je zó graag wilt, maar nu niet voor elkaar krijgt?

Drie manier om met boosheid om te gaan

Er zijn grofweg drie manieren om met je boosheid om te gaan. De eerste is destructief. Door in woord of in daad iets of de ander moedwillig te willen beschadigen. Dit leidt ook logischerwijs tot de tweede vorm, namelijk het onderdrukken van je boosheid. We zijn vaak bang voor de enorme energie die er in de boosheid zit, dat we haar liever willen controleren en onderdrukken. Hierdoor wordt het echter als een vulkaan; de druk neemt langzaam toe en komt dan uiteindelijk tot een uitbarsting. Dan vaak op een onverwacht en onredelijk moment wat niet meer in verhouding staat tot de huidige situatie. En juist dan wordt ze onbeheersbaar. Wanneer het je desondanks lukt, om haar moedwillig en strategisch te onderdrukken, waardoor de boosheid geen weg naar buiten vindt, waar gaat ze dan naartoe? Dan slaat ze naar binnen. Als deze enorme energie naar binnen toe slaat, dan kan je je voorstellen hoe destructief dát kan zijn. Van het niet op een gezonde manier uiten van je boosheid word je vroeg of laat dus absoluut ziek. Wat draagt dan wel bij aan de relatie tussen jou en jezelf? Door contact te maken met de boosheid en frustratie en deze gevoelens te gaan zien en herkennen als iets dat er is vóór jou. Namelijk dat er onder die boosheid een groot verlangen zit.

Kansrijke plek

Wat is het wat er zó graag gewild wil worden, maar nog niet de kans krijgt om tot expressie te komen? Alleen door de boosheid waar te laten zijn, kan dit verlangen naar de oppervlakte komen en zichtbaar worden. Of dat nu gaat over het maken van een schilderij, het in elkaar zetten van een bouwpakket of de wens om gezien te worden of een liefdevolle en warme relatie te kunnen hebben; door contact te maken met je boosheid en frustratie, brengt het je dírect in verbinding met wat je ten diepste wilt. Door je boosheid te onderdrukken blokkeer je deze toegangspoort. Waardevol dus om het toe te laten en er aandacht aan te geven. Misschien niet de meest fijne plek om te verblijven, maar wel een hele kansrijke. Vanuit die plek kan je namelijk stap voor stap een beweging inzetten naar het realiseren van je verlangen: Wat is het eigenlijk wat me zó verschrikkelijk boos maakt? Wat is het dat ik zó graag zou willen? Wat kan IK nú doen, gegeven de omstandigheden, zodat ik iets dichter bij mijn verlangen kom?

You may also like