De giftigheid van loyaliteit

Maar al te vaak wordt verteld dat je vooral loyaal dient te zijn. Loyaal aan je familie, vrienden, werk… Omdat je dan betrouwbaar zou zijn.

En als je loyaal en betrouwbaar bent, dan word je gewaardeerd en goed bevonden door je omgeving. Jouw gevoel van voldoen wordt dan afhankelijk van het oordeel en de reactie van de ander. Dus blijf je je krampachtig aanpassen en gedragen, tot ver over je eigen grenzen heen, uit angst om niet te voldoen of afgewezen te worden.

Integriteit of oprechtheid is een veel waardevollere plek om vandaan te komen. Waardevol, maar niet eenvoudig. Je bent integer op het moment dat je doet wat je verkondigt. Dat je mond dezelfde richting op praat als dat je voeten lopen.

Oprechte verbinding

En dat is een spannende plek, want het kan zijn dat je omgeving daar iets van gaat vinden. Dat men een oordeel heeft over, of je misschien zelfs wel veroordeelt om, datgene wat je zegt, doet of vindt.

Maar al te vaak resulteert het in aanpassen en zoeken naar compromissen om de verbinding maar goed te houden. Maar hoe integer ben je dan eigenlijk?

Ga je voor een oprechte verbinding en zeg je waar het op staat, wat jij denkt en voelt of kies je eigenlijk uit angst voor de confrontatie? In de hoop lief, leuk en aardig gevonden te kunnen blijven worden.

Integriteit boven loyaliteit

Velen kiezen ervoor om dan maar loyaal te blijven. Niet beseffende dat het ze juist onbetrouwbaar maakt en ze daarmee niet alleen de relatie met zichzelf, maar ook met de ander schade toebrengen. Vanuit de beste intentie, dat is de melancholie in dit verhaal.

Loyaliteit ontstaat uit integriteit en niet andersom. Om integer te kunnen zijn, heb je te leren omgaan met het risico op afwijzing. Het risico dat mensen het niet met je eens zijn en afstand van je kunnen nemen.

Jouw integriteit boven loyaliteit te durven stellen. Dat is een spannende plek. Zo spannend, dat iets in jou daar zo snel mogelijk vandaan wil en toch maar weer kiest voor loyaliteit en harmonie. De prijs die je betaalt, is dat je steeds meer een bijrol speelt in de film van iemand anders.

Waardevol dus om te leren blijven op die spannende plek. In de online transformatiesessie van vanavond begeleid ik jou hierin. Wil je er vanavond bij zijn?

Boek dan hier de online transformatiesessie.

PS. De sessie is ook nog een week terug te kijken, mocht vanavond niet lukken.

You may also like