Uit vorm…

We houden vast aan de vorm. Dat is wat we weten. Dat is wat we zien. Dat is wat we willen. Het geeft ons houvast. Vertrouwen. Als de vorm staat voor vertrouwen, hoe graag zou je dan willen dat die verandert?

Niet natuurlijk! Als datgene dat jou vertrouwen en houvast geeft, gaat veranderen…. Waar haal je dan jouw vertrouwen vandaan? “Uit jezelf”, zeg je misschien heel snel. Alsof dat heel normaal is. Maar doe je dat ook? Wanneer je partner niet meer met je verder wilt. Wanneer je geen werk meer hebt. Wanneer je een vakantie hebt gepland en die opeens niet doorgaat. Wanneer je moet verhuizen. Wanneer je opeens niet meer kúnt werken, of sporten… Hoeveel vertrouwen heb je dan nog?

We houden zo vast aan de vorm vanuit de behoefte aan zekerheid dat het ons beperkt. We zien niet eens de andere mogelijkheden meer uit angst het vertrouwen te verliezen. En als we een glimp van een andere mogelijkheid opvangen, dan schuiven we het heel snel terzijde. Want de huidige zekerheid voelt zo vertrouwt dat we wel twee keer nadènken voordat we iets gaan veranderen. De vorm houdt ons gevangen. En de prijs is hoog. Ze houdt ons weg van het tot uiting brengen van onze dromen en verlangens. En als we het zelf niet doen, dan doet onze omgeving dat wel. Want zodra jij iets verandert, dan heeft dat ook invloed op hun vorm. Dus zullen zij je met man en macht overtuigen dat je het vooral zo moet laten zoals het is. Sterker nog, ze zullen je verwijten dat jij de oorzaak bent van hun gevoel van onzekerheid.

Terwijl jij én je omgeving al veel eerder hun zekerheid en vertrouwen hebben opgegeven. Door het uit handen te geven. Aan de vorm. De uiterlijke vorm. Hoeveel energie denk je dat het kost als je de vorm wilt behouden zoals het is. Dat je wilt voorkomen dat de omgeving jouw vorm gaat veranderen? Welke prijs betaal je door controle te willen blijven houden over die vorm buiten jou? De prijs is gigantisch: stress, spanning, lichamelijke, emotionele en mentale klachten zijn de twijfelachtige opbrengsten.

In de overtuiging dat je de controle wilt houden over je omgeving, dat je onbewust vast blijft houden aan de vorm, heb je ook onbewust opgegeven aan het vertrouwen in jou. Het vertrouwen dat er niets is dat je niet aankunt. Dat je alles in je hebt om te kunnen vertrouwen op de onzekerheid. Je hebt de vorm helemaal niet nodig. De weg om weer echt vertrouwen te krijgen en vorm te geven aan je verlangens, je wensen en je dromen, is door uit de vorm weg te gaan…

You may also like