Verleiding of Voldoening

Eén van de ingrediënten van een rijk leven, naast gezondheid en geluk, is voldoening. Het op een diepere laag betekenis geven aan jouw leven en de wereld om je heen. Het toevoegen van waarde op de langere termijn. Jij kan het meeste van jouw waarde toevoegen wanneer jij honderd procent jij mag zijn. De wereld heeft er niets aan wanneer jij voor 80% bent wie jij bent, en voor 20% blijft afstemmen op wat de ander of de maatschappij vindt dat je zou moeten doen. Dus geen 60, geen 70, geen 80, geen 90, ook al is dat nog zo’n hoog cijfer, nee 100% van jou voegt 100% waarde toe aan deze wereld. Dit is de reden waarom je jezelf op de allereerste plek dient te zetten. Van daaruit kan je er het beste voor je omgeving zijn. Je bent in essentie een sociaal wezen en hebt het verlangen naar voldoening.

Verleidingen

Er zijn momenten in ons leven waarin het lastig kan zijn. We voelen ons boos, gespannen, verdrietig, eenzaam, machteloos… Iets in ons wil zich dan het liefste zo snel mogelijk weer beter voelen. In de huidige maatschappij hoef je niet lang te zoeken; er is genoeg voorhanden om jezelf af te leiden en jezelf een beter gevoel te geven. De wereld zit immers vol met verleidingen. De snelste route naar je weer beter voelen is om dat ene mailtje nog even te versturen, toch eerst je werk af te maken of die vraag van je collega of cliënt nog even op te lossen. En anders is er altijd wel iets te eten of je telefoon en netflix om voor de nodige afleiding te zorgen. Alles erop gericht om (onbewust) ongemakkelijke gevoelens te ontwijken of te maskeren.

Groot verlangen

Maar stel nou dat de stress, de boosheid of het verdriet niet gericht is tégen jou, maar in essentie bedoeld is vóór jou. Dat het niet bedoeld is om je dwars te zitten, maar juist om je te helpen? Want wanneer word je boos? Vooral wanneer iets dat je heel graag wilt, niet gerealiseerd kan worden. Wanneer word je verdrietig? Vooral wanneer het waardevol en belangrijk voor je is. Je gaat je machteloos en eenzaam voelen juist wanneer er een groot verlangen onder ligt.

Met andere woorden: jouw lijf laat je exact weten wanneer er iets niet klopt in jouw leven. En dat doet het niet op een hele fijne manier. Het doet het op een ongemakkelijke manier, zodat je wakker en alert wordt en je in staat bent om weer bij te sturen. Anders zou je steeds verder afdwalen van wat goed en kloppend is voor jou.

De lastigheid aankijken

Door iedere keer weer weg te vliegen in je persé beter willen voelen en op iedere verleiding die voorbijkomt steeds weer “ja” te zeggen, daarmee sluit je de toegangsweg naar wat je écht wilt. Waardevol dus om te leren om te blijven. De vraag is of je bereid bent om de lastigheid aan te kijken én ook toe te laten? Er daadwerkelijk contact mee te maken en er vervolgens nieuwsgierig naar te zijn? Dán brengt het ongemak je namelijk dírect in contact met jouw verlangen: Stel dat dit gevoel of deze gedachte er is vóór mij, wat zou het me dan willen vertellen? Stel dat deze gevoelens van ongemak bedoeld zijn om mij te helpen, wat zou ik dan mogen veranderen in mijn leven zodat het weer goed en kloppend is voor mij? Zodat je in staat bent om datgene te gaan doen en laten waardoor jij 100% jij kan zijn. En je via die weg dus 100% van jouw kostbare waarde toe kan voegen. Daar word jij niet alleen beter van, maar ook de wereld om je heen.

Poort naar voldoening

En de oplossing ligt altijd buiten je eigen redelijkheid. Het stellen van deze vragen kan ook absoluut onredelijk lijken. De vraag is of je nieuwsgierig durft te zijn. Immers: als de oplossing binnen jouw redelijkheid had gelegen, dan had je de antwoorden allang gevonden. Zeg “nee” tegen de verleiding, zeg “ja” tegen alles wat er in jou voelbaar is, ook al is dat ongemakkelijk, en je opent de poort naar voldoening.

You may also like