jezelf_terugvinden

Kiekeboe; je bent er al

Wat wil je later worden? Alsof je iets moet wórden om iets te zijn… Je bént al, vanaf het moment dat je geboren werd. Een overtuiging die er langzaam aan is ingeslopen: als je nu maar je best doet, dan kan je later iets zijn. “Gelukkig” bijvoorbeeld. Met andere woorden; het geluk is niet hier, maar daar. Ergens op een plek in de toekomst. Als je maar hard genoeg werkt en goed genoeg zoekt. Dan…

En ook later in je leven blijf je zoeken. Wanneer er bijvoorbeeld te weinig rust is. Of; als ik nou begrijp waarom ik doe wat ik doe dán wordt alles anders. Ook hier: de rust ligt ergens in de toekomst. Of in het verleden. Maar in ieder geval niet hier op deze plek. En dus blijf je maar denken dat je in actie móet komen. Alsof er geen andere optie is. Immers; hier is het níet!

‘Op zoek gaan naar jezelf’

Zo gebeurt het maar al te vaak dat wanneer we het te druk hebben, de eerste reflex is dat we het gaspedaal indrukken. Het is te druk, als ik nou maar even doorzet en wat harder doorwerk, dan… Dan kunnen we misschien, ooit, een keer, in de zomer, drie weken naar… Om dáár rust te vinden. Of nog mooier; onsZelf terug te vinden. Het aanbod van retraites groeit met de dag. De ene plek nog mooier dan de andere. Zodat je jezelf terug-kunt-vinden. Het heeft iets raars. Jezelf “terugvinden”. Alsof je ernaar moet zoeken: kiekeboe! Je bént er al. Kijk in de spiegel en je hebt jezelf gevonden! Oké, het is de buitenkant. Maar in dat lijf dat daar zichtbaar is: dat lijf, dat is de toegang tot jouw Zelf. Je hebt de beschikking over een geniaal instrument dat jou ieder moment, wanneer je ook maar wilt, weer terug kan brengen naar JOU. Mits je bereid bent om te voelen en te luisteren. En daar gaat het met regelmaat mis. Niet dat je iets “fout” doet. Het gaat hier niet over goed of fout. Het gaat erover welke actie of gedachte bijdraagt aan de relatie tussen jou en jouw Zelf.

Luisteren naar je lijf

Het zijn onze gedachten die ons steeds weer brengen naar momenten in het verleden of de toekomst. Met de overtuiging dat het daar beter is dan hier op dit moment. Feit is, dat je geen flauw idee hebt of het daar inderdaad beter is. Immers je bent er nog niet. En bovendien: je kán daar nog helemaal niks. De enige manier om te weten of iets kloppend voor je is, is door het te ervaren. En een ervaring kan je alleen opdoen in het moment nú. Je kunt niet een ervaring opdoen in het verleden; de ervaringen die je in het verleden hebt opgedaan die waren toen in het moment nú. En zo kan je ook geen ervaringen opdoen in de toekomst. Ook de ervaringen die je in de toekomst gaat opdoen, die zullen dan zijn in het moment nú. En jouw lijf is in staat om je steeds weer terug te brengen naar dat moment. Mits je bereid met om daadwerkelijk te luisteren. Ook als het anders is dan je misschien zou willen. Waardevol om daar tijd en aandacht aan te geven (bijvoorbeeld tijdens een retraite). Je hoeft er niet naar op zoek, het is er al.

De vraag is of je bereid bent om de spanning precies te voelen zoals die op dit moment in jou aanwezig is? Om het verdriet, de pijn er te laten zijn precies zoals die zich nu in jou wil tonen? Ben je bereid…? Of vind je nog steeds dat er eigenlijk iets anders zou moeten zijn? En blijf je druk zoeken. Zoeken naar dat ene moment van ontspanning in de hoop het ergens in de toekomst of het verleden weer (terug) te vinden… En ga je steeds weg uit dit moment door afleiding te zoeken in activiteiten, alcohol, eten of het slikken van medicatie? Zodat je het ongemak niet hoeft te voelen. Wat denk je dat dat doet met jouw energie en jouw gezondheid?

Wat draagt daadwerkelijk bij aan de relatie tussen jou en jouw jouzelf?

En gelukkig hebben we een lijf. Jouw lichaam geeft je steeds weer de mogelijkheid om terug te keren in het hier en nu. En vaak juist op een ongemakkelijke manier om je wakker en alert te maken. Iedere keer wanneer je weggaat van dat wat er voelbaar is sluit je de poort om contact te maken met het hier en nu. En belangrijker nog, om contact te maken met jezelf. Waardevol om daar naar te kijken wanneer je de volgende keer weer weg wil van dat wat je liever niet wilt voelen. Wat draagt daadwerkelijk bij aan de relatie tussen jou en jouzelf?

 

You may also like