Dokter Juriaan - angst

Ongemak omarmen en voelen

Waar had je vroeger toen je klein was het meest behoefte aan? Wanneer je je boos of verdrietig voelde omdat je een slecht cijfer had op school of omdat je ruzie had met een vriendje of vriendinnetje. Waar zat je dan het meeste op te wachten?

voelen

Op dat je vader of je moeder naar je toe kwam en je allerlei goed bedoelde adviezen kwam geven, of dat die even naast je kwam zitten, een arm om je heen sloeg en zei: “Ik zie dat je verdrietig bent, wat verschrikkelijk klote voor je en hoe is het eigenlijk om je zo te voelen?” Zónder het meteen te willen fixen en op te willen lossen. Wat had je ten diepste nodig?

Stil staan

Ik vermoed het laatste. En hoe zou je dan het liefste met jezelf om willen gaan? Waar zou jij voor willen kiezen en wat draagt het meest bij aan de relatie tussen jou en jezelf? Maar al te vaak willen we het ongemak niet voelen. Vegen we het resoluut van tafel, gaan we direct over in de dóe-modus in de overtuiging dat we dan op een betere plek uit zullen komen. Dénk je… Daarmee verzwaar je iedere stap die je zet met de plicht om persé succesvol te moeten zijn, in plaats van even stil te staan, als het ware naast jezelf te komen zitten en ervoor te kiezen om niets te dóen.

Tijd en aandacht

Iets in jou weet wat je nodig hebt. Vaak is dat tijd en aandacht. Ben je bereid om jezelf dat te geven? Jezelf toe te staan dat sommige situaties simpelweg pijnlijk, lastig en ingewikkeld zijn. Mag het een proces zijn? Een proces van vallen en opstaan en dat het ook mág mislukken? Of moet er zo snel mogelijk een oplossing komen, vind je dat je het meteen moet kunnen en dat je vooral sterk en vol vertrouwen moet zijn?

Verdwijnt

Iets in jou denkt dat als je jezelf toestaat om je alleen, verdrietig of onzeker te mogen voelen, dat je er dan in verdwijnt en dat het voor altijd zo zal blijven. Maar door het niet te willen voelen is het resultaat dat je iedere keer weer strijd aan het leveren bent. Terwijl het enige wat het nodig heeft is jouw aanwezigheid, zonder dat het persé hoeft te veranderen. Zodat het de kans krijgt om te ontspannen.

Alleen aanwezig te zijn. Zo simpel en zo niet eenvoudig.

You may also like