Dokter Juriaan voorbeeld arts

Een waardevolle rol; arts

Iemand begeleiden in het zich sterker en weerbaarder maken en gezond blijven is niet hetzelfde als iemand proberen zonder al te veel problemen door het leven heen te loodsen. Pijn hoort bij het leven en het leven is hoe dan ook lijden: je bent kwetsbaar en je gaat dood.

Onderliggende oorzaak

Het gaat er niet om óf je in je leven gekwetst gaat worden, maar veel eerder wanneer. Dus kan je maar beter voorbereid zijn. De gezondheidszorg blijft gevangen in haar verstrikte dokter-vertelt-wat-de-patiënt-moet-doen relatie. Het steeds weer technisch proberen op te lossen van problemen door te vertellen wat “de patiënt” dient te doen (of te slikken) om een goed leven te leiden, maskeert waar het werkelijk om gaat. Namelijk dat er een onderliggende oorzaak kan zijn waardoor het lijf aan de bel trekt.

Tijd nemen

Iets klopt er niet en zolang dat destructieve programma op de achtergrond blijft draaien zijn alle goedbedoelde adviezen op lange termijn gedoemd om te mislukken. Waardevoller naar mijn idee is een dokter die de tijd neemt om met je in overleg te gaan. Die je in staat stelt te onderzoeken welke onderliggende patronen de oorzaak zijn van je klachten. Zodat je van daaruit geleidelijk en structureel kan veranderen en gezonde voeding, meer bewegen en oprechtere keuzes een logische bijwerking daarvan worden.

 

Doen wat je verkondigt

Ik geloof in oprechtheid: doen wat je verkondigt. Dat betekent dat je dus ook zelf als dokter regelmatig je overtuigingen tegen het licht hebt te houden. Zowel over de inrichting van je professionele leven als óók (en vooral) op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling. Dat je weet hoe het is om te veranderen, om te gaan met pijn, onzekerheid en niet-weten, weerstand van je omgeving te ervaren, je eigen pad te kiezen ook als niemand je kan volgen en te doen wat daadwerkelijk goed en kloppend is voor jou.

Het maakt je als dokter meer betrouwbaar en geloofwaardig. Het maakt je tot een voorbeeld en een inspirator. Je voegt via die weg niet alleen meer waarde en gezondheid toe aan je eigen leven maar ook aan het leven van de mensen die je begeleidt.

Benieuwd? Regelmatig organiseer ik een Mastermind voor artsen. Ben (of ken) je een arts? Meer info via de link in Instagram stories

You may also like