Het onbekende tegemoet treden

Iets in jou wil het weten, kunnen snappen en begrijpen. Als je het weet, dan kan je iets doen en als je iets kunt doen, dan kom je op een betere plek uit dan waar je nu bent. Denk je…

Aannemen als waarheid

Het probleem is echter niet wat je niet weet. De meeste problemen worden veroorzaakt door wat jij weet en wat je vervolgens aanneemt als zijnde de waarheid: “Het zou zo moeten zijn dat…” Zo kunnen we blijven ronddwalen in onze eigen verhalen. Door te verblijven in onze eigen vooringenomen, aangeleerde oordelen ontnemen we ons (en de ander) de kans om te kunnen groeien. Fysiologisch gezien maakt het brein nieuwe verbindingen aan zodra je je op nieuw, onbekend terrein bevindt. Je bent nog steeds “in-wording” en dus niet alleen waardevol, maar ook noodzakelijk om steeds vrijwillig het onbekende tegemoet te treden.

 

Jezelf toestaan om het spannend te vinden

Iets in ons heeft daar weerstand tegen. Wat mij betreft hoef je dat niet te veranderen. Hoef je alleen maar te zien dát het zo werkt. En dat je dan besluit om een andere keuze te maken. En die begint bij het jezelf toestaan om het spannend te mógen vinden. Het is alleszins redelijk om te doen wat je altijd gedaan hebt. Te doen wat je geleerd hebt: opleiding, werk, gezin, liefde… Maar het kan zijn dat je verkeerd geïnformeerd bent. Het kan zijn dat het verhaal, de plattegrond, het programma voor jou niet kloppend is.

 

Verandering in je omgeving

Het kan zijn dat je misleid bent door je eigen weten. Je kunt van alles in je omgeving veranderen: van voeding en leefstijl tot en met een andere baan of misschien zelfs partner of de plek waar je woont. Maar als je niet naar het onderliggende programma kijkt waar jij op draait dan komt de ellende vroeg of laat weer aan de deur kloppen. Alsof je een gloednieuwe computer hebt, maar nog steeds draait op oude met virus besmette software.

Er zal een bereidheid moeten zijn om onbekend terrein te betreden en te leren van wat je nog niet weet, als dat de prijs is die je moet betalen om te kunnen transformeren naar wie je in essentie bedoeld bent om te worden.

You may also like