
Waardering voor het starten
Jesper is 45 jaar. Hij weet met z’n hoofd dat ie zichzelf meer op de eerste plek mag zetten, maar toch is hij geneigd te vaak over zijn eigen grenzen heen te gaan: “Iets in mij vindt dat ik het goed moet doen…”
Wat betekent ‘goed’?
En wat betekent dat dan; “Goed”? In de praktijk betekent dat meestal dat je geeft aan, aardig bent voor en rekening houdt met de ander. Dat je afmaakt waar je aan begonnen bent en het op een succesvolle manier voltooit.
Iets in ons kan vinden dat we pas gewaardeerd en goed bevonden worden, nadat we het (soms letterlijk) verdiend hebben. Zo kunnen we onszelf ook minder waard vinden en zijn er genoeg blaffende honden langs de lijn die vooral hun mening klaar hebben wanneer we iets “verkeerds” zeggen, een “foute” beslissing nemen of ergens “voortijdig” mee gestopt zijn.
De vraag is of je jezelf ook kunt waarderen om het feit dat je überhaupt “gestart” bent? Dat je de moed hebt getoond om je uit te spreken, die ene actie ook daadwerkelijk hebt gedaan en zelfs het lef hebt gehad om eerder te stoppen. Kan je zien dat alleen dat al een enorm “goede” actie is geweest?
Risico nemen
In plaats van dat je alleen goed genoeg bent als je ook nog persé de eindstreep haalt en/of hebt gewonnen. Waarmee je opnieuw polariteit creëert en in de valkuil stapt van goed-fout, meer-minder en van winnen en verliezen. Kan je zien hoe dapper en hoe goed het is, dat je plaats hebt durven nemen bínnen de lijnen van het speelveld? Het risico hebt genomen om te falen, beoordeeld en misschien zelfs wel ver-oordeeld te worden?
Waardevol in mijn ogen om jezelf daarin te ontmoeten wanneer je weer eens afgerekend wordt op basis van je eigen aangeleerde overtuigingen en het al dan niet goed bedoelde commentaar vanaf de zijlijn. Het feit dat je durft deel te nemen aan het spel is al bewonderenswaardig.
Zorg goed voor jezelf. Waarom? Omdat je het waard bent.