Is de weerstand welkom?

Is de weerstand welkom? Is het welkom als het tegenzit? Als het totaal anders loopt dan je verwacht had? Misschien wel tegen het onredelijke aan, onrechtvaardig zelfs… Is het dan nog steeds welkom?

Weerstand

Hoe ga jij om met je eigen weerstand? Hoe ga je om met de weerstand van iemand anders? Hoe ga je ermee om wanneer je de ander ziet worstelen? Gun je hem of haar de worsteling of ben je geneigd om de ander te hulp te schieten? En wie help je dan het meest; die ander of misschien wel meer jezelf, zodat je niet hoeft te dealen met het ongemak wat het in jou oproept?

Aanvaarden

Waardevolle vragen, als je het mij vraagt. Soms zeggen we dat de weerstand welkom is. Maar dan wel op onze voorwaarden. Waardoor we het alsnog langs onze eigen meetlat leggen waarvan wij vinden hoe het zou moeten gaan. In plaats van het helemaal te aanvaarden zoals het ons gegeven wordt. Ook als het niet helemaal in de verpakking is zoals we het ’t liefste zouden willen ontvangen.

Verloren

Dus: is de weerstand helemaal welkom? Kun je er mee zijn of wil je er zo snel mogelijk van weg? In essentie is er geen leven zonder weerstand. Als je als kindje in de buik van je moeder voor het comfort had gekozen, waren er uiteindelijk twee verliezers geweest. Zowel jij als je moeder hadden het niet overleefd, maar ook de wereld had een kostbaarheid, die via jou tot expressie had kunnen komen, verloren.

Door de weerstand niet aan te willen gaan ontneem je jezelf de kans om te leven en jouw waarde toe te voegen aan de wereld om jou heen. Gun je de ander en jezelf de weerstand om via die weg te kunnen leren, groeien en ontwikkelen?

Drie manieren

Uiteindelijk zijn er drie manieren waarop je om kunt gaan met weerstand. Of je wil er van weg en je besluit om het niet te willen voelen en het zo snel mogelijk op te willen lossen. Of je aanvaard het, puur en alleen omdat het bestaat. Of je ziet het als een kans en denkt: Gaaf! Weerstand! Dit geeft me een mogelijkheid tot leven en tot groei!

Welk perspectief draagt het meest bij aan de relatie tussen jou en jezelf, denk je? Wie kiest? Wat denk je dat dat gaat doen met je fysieke en mentale gezondheid?

You may also like