het doel is om beeld te geven

Moeheid een beperking of een verrijking?

“Iets in mij is moe…” Een gevoel wat met regelmaat bij veel mensen die bij mij op het spreekUUR komen voorkomt. Moe van het continu aan staan. Het steeds maar weer voldoen aan de verplichtingen en verantwoordelijkheden. Opgelegd door de buitenwereld, door jezelf.

Weerstand

Je lijf schreeuwt om rust, maar tijd om te rusten is er niet. Het is vooral lastig en het beperkt je in het uitleven van al die dingen die je zo graag zou willen doen. Jezelf toestaan dat lastig te mogen vinden roept mogelijk nog meer weerstand op. Stel dat je jezelf zou toestaan om je moeheid daadwerkelijk lastig te mógen vinden… Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je erin verdwijnt, lamlendig en nooit meer wakker wordt. En dus ga je maar door, schouders eronder, niet zeuren, het heeft immers nu al lang genoeg geduurd.

Beperkt

Wat maakt meer moe? De moeheid zelf of de continue weerstand daartegen? Beperkt de moeheid je daadwerkelijk in jouw mogelijkheden? Hoe waar is dat? Beperkt het je of stelt het je in staat om jezelf te verrijken met meer rust en ontspanning? Wat draagt het meest bij aan de relatie tussen jou en jezelf?

 

De relatie tussen jou en jezelf

En sabotage ligt op de loer. Dat je de moeheid gaat gebruiken om je verantwoordelijkheden te ontlopen. Daarom is die vraag zo waardevol: wat draagt dáádwerkelijk bij aan de relatie tussen jou en jezelf? En dat is niet statisch. Soms betekent dat, dat je je schouders eronder zet en op andere momenten is het meer kloppend om eraan toe te geven. En de ene keer kom je er dan achter dat je toch over je eigen grenzen heen bent gegaan en de andere keer dat je jezelf hebt wijs gemaakt dat je toch vooral lief voor jezelf moest kunnen zijn.

Jezelf leren kennen

Het is niet statisch, het beweegt, iedere keer weer. Je lijf is een kostbaar instrument. Je hebt er alleen geen gebruiksaanwijzing bij gekregen. Dus sta jezelf toe om te mogen leren, te groeien, ontdekken en ontwikkelen. Jezelf steeds beter te leren kennen. Zodat je in staat bent om steeds vaker op tijd gas terug te nemen. Te rusten, af te stemmen op je lijf en van daaruit te onderzoeken wat een voor jou kloppende stap zou kunnen zijn.

 

You may also like