Perfectionisme en doorzetten zijn waardevol, totdat…

Perfectionisme, de lat hoog leggen en doorzetten zijn zeer waardevol. Het zijn eigenschappen die je in staat stellen om het allerbeste uit jezelf te halen en op die manier prestaties neer te zetten en successen te boeken. Totdat je het perfectionisme en de resultaten nodig gaat hebben om je goed te voelen… Dán heeft je perfectionisme leiding gekregen over jou in plaats van andersom. En ga je keuzes maken uit angst om iets te verliezen in plaats van dat je keuzes maakt vanuit een verlangen.

Erkenning en waardering

Er is niets mis met het nastreven van successen. We groeien er allemaal van wanneer we iets hebben gepresteerd waarvan we aanvankelijk dachten dat het buiten onze mogelijkheden zou liggen. Of wanneer het succes gezien wordt door onze omgeving en we op die manier erkenning en waardering kunnen ontvangen. Daar groeien we allemaal van. Maar wanneer het je fijn voelen afhankelijk wordt van het succes dat je behaalt, dan betaal je daar een grote prijs voor. Door maar door te zetten en vol te houden om je doel willens en wetens te bereiken, dan lijkt het alsof je de touwtjes in handen hebt. En dat is ook zo… er wordt alleen aan de verkeerde kant aan getrokken. Je bent een marjonet geworden van je prestaties in plaats van dat jij bepaalt wanneer je gas wilt geven en wanneer niet. En dat ga je voelen.

Pushen en doorzetten

We kunnen dan de neiging hebben om dat deel dat wil pushen en doorzetten af te wijzen. Alsof dat niet oké is. Maar dat deel heeft je ook enorm veel gebracht. Sterker nog; het zou disrespectvol zijn naar jezelf toe om dat deel volledig van tafel af te schuiven. Het heeft je ook heel veel mooie dingen opgeleverd. Alleen ben je de relatie met het pushen en doorzetten, en de daar aan gekoppelde prestaties, belangrijker gaan maken dan de relatie met jezelf.

En gelukkig heb je dan een lijf dat jou vroeg of laat vertelt dat dit niet de juiste weg is om te bewandelen. Het trekt aan de bel en doet dat op een ongemakkelijke manier, door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen of pijn in je lijf. Daar waar je met je kop geen nee meer kunt zeggen, gaat jouw lichaam het voor je doen. En dat doet het net zolang totdat je bereid bent om daadwerkelijk te luisteren en jezelf die ene vraag te stellen: wat zou mijn lijf me hier nou eigenlijk willen vertellen?

Iets veranderen in jouw leven

En dat dat dan een spannende plek kan zijn. Namelijk dat je tot de conclusie komt dat je iets mag gaan veranderen in jouw leven en dat je nog geen flauw idee hebt wat de consequenties daarvan zouden kunnen zijn. En dat iets in jou zo snel mogelijk van die onzekere plek vandaan wil. Sta jezelf maar toe om dat spannend te mogen vinden. Waarom? Om dat dat zo is…

 

You may also like