Gezienworden_eigenwaarde

Gas geven op weg naar eigenwaarde

 

“Ik wil contact blijven maken met dat vlammetje”, zegt ze met tranen in haar ogen. “Dat vlammetje is mijn houvast. Het is de verbinding met het leven om mij heen. Als ik dat vlammetje maar kan voelen, dan voel ik mij goed….”

 

Ze vertelt hoe het vuur in haar warmer wordt wanneer ze er kan zijn voor anderen. Wanneer ze een goede prestatie heeft geleverd. In haar werk…maar ook vroeger al; tijdens haar studie, op school. En zelfs nu. Nu ze meer rust neemt en kijkt hoe ze haar leven anders in kan richten, wil ze het zó graag goed doen. Ze ziet hoe hardnekkig dit patroon is. Dat het (onbewust) perfect moet zijn. Ik vraag haar hoe het voelt als ze dit zegt. “Vermoeiend…”, ze doet verwoede pogingen om haar tranen te bedwingen. “Het is zó vermoeiend en ik voel een enorme druk op mijn borst en op mijn schouders…”

Gezien worden

Een paar maanden geleden kwam ze bij me met vermoeidheidsklachten en hartkloppingen. Slapen ging slecht. Regelmatig werd ze zwetend wakker. Inmiddels heeft ze grote stappen gemaakt. Ze staat zichzelf toe om tijd te nemen voor dit proces. Is tijdelijk gestopt met werken en heeft de blik naar binnen toe gericht. Resultaat is dat ze weer goed slaapt en veel meer energie heeft. Ze wil graag de rust en balans in haar leven behouden, maar merkt ook dat ze heel graag weer aan het werk wil. Iets in haar vindt dat het niet snel genoeg gaat.

Wanneer ik haar vraag bij de ongemakkelijke gevoelens te blijven en heel haar aandacht te richten op de druk op haar borst en schouders neemt de druk nog verder toe. Terwijl alles in haar daar vandaan wil, begeleid ik haar op die plek om het met nieuwsgierigheid te onderzoeken. Dan komt het inzicht dat ze graag gezien wil worden. Gezien en begrepen wil worden voor de persoon die zij is. Vroeger door haar vader… En later ook door de mensen om haar heen; vrienden, vriendinnen, collega’s.

Als ze maar haar best blijft doen en laat zien wat ze waard is dan zal ze de waardering en de erkenning krijgen waar ze vroeger (onbewust) zo naar verlangde, maar nooit echt heeft mogen ervaren. Ze heeft in al die jaren zorgvuldig de overtuiging opgebouwd, dat als ze maar hard genoeg haar best deed, dat ze dan werd gezien, waardevol was en er toe deed. Het vlammetje in haar is haar houvast om te kunnen “doen”. Haar poort naar erkenning en waardering. Haar contact met eigenwaarde. Dus zal ze alles op alles zetten om te voelen of het nog brand. Of de motor nog draait. En blijft ze gas geven om te voorkomen dat deze afslaat.

Ruimte en zelfvertrouwen

Dan vraag ik haar om de volgende zin uit te spreken: “Iets in mij is heel bang dat het vlammetje stopt met branden…” Ze knikt bevestigend. ”Ik sta mezelf toe om dit heel spannend te vinden…”. Ze zucht, de tranen zijn er nog. De druk neemt af en maakt plaats voor rust en ruimte. Door contact te maken met de angst en die er helemaal te laten zijn voelt het zich gezien en kan het ontspannen. Ik laat haar zien dat het vlammetje in háár zit. Dat het niet weggaat en dat ze er ieder moment contact mee kan maken wanneer zij dat wil. “Ik ben bereid in overgave te gaan en er op te vertrouwen dat het vlammetje in mij ieder moment weer kan gaan branden, en als ik dat zeg dan merk ik…”. Ze krijgt een glimlach op haar gezicht en weer kleur op haar wangen. ”Dan merk ik nog meer ruimte en zelfvertrouwen…”. Bijzonder om te zien hoe ze ín het moment verandert.

Stop met gas geven

We zijn gewend om maar te blijven doen. Uit angst dat de motor afslaat en we niet meer in actie kunnen komen. De actie, voor velen zo belangrijk om gezien te kunnen worden. De erkenning en waardering te krijgen, waardevol te zijn. De prijs die we betalen is dat we continu het gaspedaal ingedrukt houden om te kunnen horen en voelen of de motor nog wel draait.

Tegelijkertijd verlangen we naar rust en balans. Maar wat als dat betekent dat dan de motor afslaat en plaats maakt voor echte stilte. Vaak weten we niet hoe snel we het contact weer om moeten draaien en gas moeten geven om de motor te kunnen horen. De motor draait overuren, raakt oververhit en overbelast. Stop met gas geven, draai het contact om. Hoor de stilte, luister en sta stil. Of beter nog; stap uit en kijk waar je bent en of dit daadwerkelijk de plek is waar je wilt zijn.

 

You may also like